Kiipkaardiluger

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Kiipkaardi lugeja)
Kiipkaart: (1) panga logo, (2) kiip, (3) hologramm, (4) 16-kohaline kaardi number, (5) kaarditüübi logo,(6) kehtivuse kuupäev, (7) kaardiomaniku nimi

Kiipkaardiluger (ka kiipkaardilugeja) on elektrooniline seade (kaardiluger), mis loeb kiipkaarte.

Kaardiluger varustab kiipkaardi integreeritud vooluringi mälu muutmiseks vajaliku elektriga. Suhtlus toimub läbi protokollide, mille abil on võimalik lugeda ja kirjutada fikseeritud aadressil kaardil. Osadel kaardilugeritel ja kaartidel on uuendatav püsivara.

Levinuimad kaardilugerid on peamiselt personaalarvutitele USB-liidese kaudu ühendatavad välimised seadmed. Sisseehitatud kaardilugereid leidub samuti arvutitel, mitmetel sülearvutitel ja vähestel klaviatuurimudelitel.[1]

Eestis on sellised seadmed kasutusel ID-kaardi lugeritena. Eesti ID-kaardi ja kaardilugeri abil on võimalik inimesi elektrooniliselt tuvastada, siseneda näiteks internetipanka, anda digitaalallkirja ja elektrooniliselt hääletada.

Tehniline kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Kaardilugeri kiibi kontaktide kaardile ühendamiseks on kaks võimalust: lugemiseks vajalikud kontaktid on kogu aeg ühes asendis või lükatakse kontaktid peale alles pärast kaadri lõplikku sisestamist, säästes nii kaardilugerit kui ka kiipkaardi kontakte.

Koos uusimate PC/SC CCID spetsifikatsioonidega on PC/SC Workgroup määratlenud uut moodi kiipkaardi raamistiku. See töötab USB-seadmetega, koos eriseadme klassiga 0x0B. Sellise klassiga kaardilugerid ei vaja draiverit, sest operatsioonisüsteemi tootja pakub seda vaikimisi.

Sideprotokollid
Nimi Kirjeldus
T=0 Asünkroonne pooldupleks baiditasemel andmeedastusprotokoll, defineeritud kui ISO/IEC 7816-3
T=1 Asünkroonne pooldupleks plokitasemel andmeedastusprotokoll, defineeritud kui ISO/IEC 7816-3
T=2 Reserveeritud tulevikuks
T=3 Reserveeritud tulevikuks
juhtmeta APDU andmeedastus juhtmeta kasutajaliidese ISO/IEC 14443 kaudu

Välised kaardilugerid[muuda | muuda lähteteksti]

Levinuimad välised kaardilugerid on ühendatavad USB-liidese kaudu, nad on töökindlad, mõistliku hinnaga, ja neid on kerge installida.

USB[muuda | muuda lähteteksti]

  • Omnikey CardMan 1021
  • PlussID (+ID) — Eestis disainitud ja Taiwanis toodetud maailma kompaktseim väline ID-kaardi luger, mis kuulub muuhulgas e-residentsuse paketti. Pikkus 5,7 cm, laius 1,2 cm.[2]

PCMCIA[muuda | muuda lähteteksti]

See kaardiluger ühendatakse sülearvutite PCMCIA-pessa.

Nende hulka kuuluvad:

  • Omnikey CardMan 4040
  • SCM SCR243

RS-232[muuda | muuda lähteteksti]

RS-232 jadaporti ühendatavad kaardilugerid on tänapäeval vähemlevinud. Kiipkaardilugerite algusaastatel olid nad odavamad kui USB-põhised kaardilugerid. Nendel tuleb eraldi klaviatuuri- või hiire pistikupesast toide võtta ning nende andmevahetuskiirus kaardiluger ja arvuti vahel on ka aeglasem kui USB-porti ühendatavatel kaardilugeritel.

Sisse-ehitatud kaardilugerid[muuda | muuda lähteteksti]

Sisemiste kaardilugerite eelisteks on nende fikseeritus emaseadmesse läbi seadmesiseste ühenduste ja seeläbi mugavus vähema perifeerseadmete arvu näol — ei ole vaja eraldi välist kaardilugerit ja lisajuhtmeid.

Sellised lugerid leiduvad nii osades lauaarvutites, sülearvutites kui ka mitmefunktsioonilistes klaviatuurides. Lauaarvutitel kinnitatakse sisemine kaardiluger arvuti kettaseadme pessa; kompaktsematel lauaarvuti-mudelitel on kaardilugeril omaenda pesa. Sisse-ehitatud kaardilugeriga sülearvutid ja sõrmistikud on oluliselt kallimad kui mudelid, millel kaardilugerit pole.

SCM SCR333 on üks mitmest sisse-ehitatud kaardilugeri mudelist.

Klaviatuurisisesed[muuda | muuda lähteteksti]

Sisseehitatud kaardilugeriga klaviatuurid on suhteliselt vähelevinud, ning tootjad müüvad neid kallima hinnaga.

Nende hulka kuuluvad:

  • HP Smart Card KUS0133 Keyboard

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "ID kaardi lugeja". idkaart.ee. Blender OÜ. 2020. Vaadatud 24. jaanuaril 2021.
  2. "World's Smallest Smart Card Reader" (inglise). 2021. Vaadatud 24. jaanuaril 2021.