Kes koputab mu uksele

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Kes koputab mu uksele (film 1982))
 See artikkel räägib 1982. aastal Mosfilmi poolt tehtud filmist; Martin Scorsese debüütfilmi kohta vaata artiklit "Kes koputab minu uksele?"

"Kes koputab mu uksele"
"Кто стучится в дверь ко мне..."
Žanr draama
melodraama
Režissöör Nikolai Skuibin
Stsenarist Tatjana Hlopljankina
Operaator Genri Abramjan
Helilooja Jefrem Podgaits
Peaosades Sergei Šakurov
Valentina Toma
Tamara Akulova
Filmistuudio Mosfilm
Aasta 1982
Esilinastus 7. veebruar 1983
Kestus 88 minutit
Riik Nõukogude Liit
Keel vene
IMDb profiil

"Kes koputab mu uksele" on 1982. aastal valminud Nõukogude Liidu mängufilm.

Süžee[muuda | muuda lähteteksti]

Näitleja Gera juures on koos sõpruskond. Parajasti ennustatakse vaha valamisega tulevikku, kui korraga heliseb uksekell. Sisse tormab tüdruk Alja, kes väidab, et pätid ajavad teda taga. Hoovil ongi näha kahte kahtlast tüüpi, kes varsti ära lähevad. Alja räägib, et ta läinud külla ühtedele poistele, keda ta pealiskauselt tundnud. Nende juures aga läinud jamaks, üks poiss võtnud noa välja ning Alja pidanud põgenema, nii et isegi ta jope jäänud nende juurde ja koduvõtmed jope taskusse. Alja jääb seetõttu Gera korterisse ööbima. Hommikul käib Gera vastasmajast asuvast korterist Alja jopet ära toomas.

Varsti ilmub näitleja korteri ukse taha tundmatu tüüp, kes küsib Alja järele. Niina vastab, et ei tea Aljast midagi. Mõni aeg hiljem küsivad ühed kahtlased tüübid kodumaja lähedalt Gera käest Alja järele. Nad tahavad teada ta elukohta. Nad teavad, et Alja olevat ühele Gera külalisele oma aadressi öelnud. Selgub, et arst Viktor Pavlovitš küsiski Aljalt aadressi. Niina läheb koos sõbranna Lauraga sellelt aadressilt Aljat otsima, et selgust saada, miks teda taga otsitakse ja milles probleem üldse on. Korteriperenaine laseb nad sisse, seejärel aga lukustab ukse ja kutsub miilitsa. Selgub, et Alja oli oma üüritoast lahkunud, jättes kahe kuu üüri maksmata. Samuti viis ta kaasa korteriperenaise asju. Saabuvad miilitsad ja viivad Niina ja Laura jaoskonda, kust nad küll Igori sekkumisel varsti vabastatakse.

Aljale aga meeldib Gera ja ta käib mitmel korral teatris, et teda näha. Ühel õhtul läheb Gera pärast etendust Alja juurde ja alustab temaga juttu. Lõpuks räägib Alja, et ta sai tuttavaks kurjategijatega ning abistas neid. Põhiliselt müüs edasi varastatud ja röövitud asju. Lahkuda aga nende juurest ei saa, see neile ei meeldiks. Alja oleval tehnikumi pooleli jätnud ja ühiselamust oli ta välja visatud. Gera on kuuldust vapustatud. Korraga ilmuvadki pätid kohale. Keegi olevat neile rääkinud, et Alja käib viimasel ajal palju teatris. Pätikamp lahkub koos Aljaga. Gera jääb küll esialgu vaatama, kuid läheb neile siis järele. Tal tekib ühe pätiga rüselus ja see pussitab teda.

Gera sattub haiglasse. Alja käib arsti juures ja küsib, et kas ta ei saaks verd anda. Arst vastab, et neil pole seda vaja. Filmi lõpus tulevad Gera ja Alja kohtuhoonest välja ja vaatavad, kuidas militsionäärid pätid ja Alja ära viivad.

Osatäitjad[muuda | muuda lähteteksti]