Kenti printsess Michael

Allikas: Vikipeedia

Kenti printsess Michael (Marie-Christine Anna Agnes Hedwig Ida Freiin von Reibnitz) (sündinud 15. jaanuaril 1945) on Briti kuningliku perekonna liige, Kenti printsi Michaeli abikaasa.

Printsess Michael on kirjanik, kes on kirjutanud kolm raamatut Euroopa kuninglike suguvõsade kohta. Ta käib kaasas ka ringreisidel ning toetab oma abikaasat viimase avalikus teenistuses, kuid ei täida ametlikult kuninglikke kohustusi.

Lapsepõlv ja noorus[muuda | muuda lähteteksti]

Kenti printsess Michael sündis 15. jaanuaril 1945 Carlsbadis parun Günther Hubertus von Reibnitzi ja (endise) paruness Reibnitzi, Maria Anna Carolina Franziska Walpurga Bernadette Szápary von Muraszombath, Széchysziget und Szapár, krahvinna Szapári tütrena. Pärast seda, kui ta vanemad lahutasid, kolis ta isa, endine natsipartei liige, Lõuna-Aafrikasse; Marie-Christine, tema ema ja vend Friedrich aga Austraaliasse.

Sydneys õppis ta Rose Bay Conventis, roomakatoliku kloostrikoolis, mida juhatasid nunnad.

Oma ema kaudu on ta Diane de Poitiers', Prantsusmaa kuninga Henri II armukese ja ka Prantsusmaa kuninganna Caterina de' Medici järeltulija.

Abielud[muuda | muuda lähteteksti]

Tema esimene abielu Inglise pankuri Thomas Troubride'iga (s. 26. detsembril 1939) sõlmiti 14. septembril 1971 Londonis. Paar läks lahku kaks aastat hiljem ning 1978 annulleeris abielu ka katoliku kirik.

Kaks kuud pärast annulleerimist, 30. juunil 1978 abiellus ta Kenti printsi Michaeliga Viinis. Pärast abielu sai tema tiitliks Tema Kuninglik Kõrgus Kenti printsess Michael; tiitlit Printsess Marie-Christine saaks ta kanda juhul, kui ta oleks sünnipärane printsess. 29. juunil 1983 abiellus paar ka roomakatoliku tseremoonia järgi, olles saanud selleks paavsti nõusoleku.

Kuna seadus keelab katoliiklasega abiellunul trooni pärida, eemaldati prints Michael troonipärilusjärjestusest; nende abielust sündinud lapsed aga säilitasid oma koha, kuna on kasvatatud anglikaani kiriku järgi. Printsil ja printsessil on kaks last:

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Kuninglikud kohustused[muuda | muuda lähteteksti]

Kuna prints Michael on George V neljanda poja teine poeg, ei oodatud temalt kuninglike kohustuste täitmist; paar ei ole saanud ka parlamendilt iga-aastast toetust või rahalist kompensatsiooni. Kuid printsipaar on kuningannat esindanud Belize'i iseseisvumispidustustel ja Svaasimaa kuninga kroonimistseremoonial. Paari käsutuses on ka tasuta korter Kensingtoni palees.

Kirjanik[muuda | muuda lähteteksti]

Printsess Michael on raamatute "Crowned in a Far Country: Eight Royal Brides", "Cupid and the King - Five Royal Pararmours" ja "The Serpent and the Moon" autor. Ta kirjutab ka oma arvamusveergu veebisaidil www.bestselections.com.

Enne abiellumist oli printsess sisekujundaja.

Meedia[muuda | muuda lähteteksti]

Printsess Michaelit on aastate jooksul palju portreteeritud ning ta on sattunud ka meedia kriitika alla. Väidetakse ka, et ta ei saa läbi teiste kuningliku perekonna liikmetega, eriti kuningannaga, ning nood peavad teda tõusiklikuks ja enesekeskseks; kunagi on ta kuulutanud ühele Ameerika ajakirjale, et tema soontes on rohkem kuninglikku verd kui ühelgi teisel kuningapere liikmel alates prints Philipi abiellumisest.

Pärast noorte kuninglike isikute nagu printsess Diana ja Yorki hertsoginna tulekut õukonda, on printsess hoidnud madalat profiili. 2005 jõudis ta ajalehtede esiküljele, nimetades printsess Dianat "kibestunud" ja "vastikuks" naiseks.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]