Ken Thompson

Allikas: Vikipeedia
Ken Thompson
Teosed UNIX
Autasud Turingi auhind, National Medal of Technology and Innovation
Koduleht http://cs.bell-labs.co/who/ken/

Kenneth Thompson (sündinud 4. veebruaril 1943) on informaatik, kes on tuntud kui UNIX-i väljatöötamise suur mõjutaja.

Ta on sündinud USA-s Louisiana osariigis New Orleansi linnas ning lõpetanud California ülikooli Berkeleys bakalaureuse- ja magistrikraadiga elektroonikas.

Ta oli koos Dennis Ritchiega aastal 1969 Bell Labsis üks põhilisi operatsioonisüsteemi UNIX loojaid. Selle raames lõi Thompson ka programmeerimiskeele B, mis sai aluseks Dennis Ritchie programmeerimiskeelele C, mis on üks maailma levinumaid programmeerimiskeeli. Lisaks kirjutas ta ka algse UNIX-i standardse tekstiredaktori ed, mis põhines varasemal programmil ged.

Hiljem juhtis ta koos Rob Pike'iga Bell Labsis operatsioonisüsteemi Plan 9 loomist, mille raames ta lõi UTF-8 kooditabeli.

Thompson ja Ritchie said 1983. aastal koos Turingi auhinna teenete eest üldise operatsioonisüsteemide teooria ja operatsioonisüsteemi UNIX loomisel.

Thompson lahkus Bell Labsist 1. detsembril 2000 ja töötas kuni 2006. aastani Entrisphere Inc-is.

Ta osaleb 2007. aastal algatatud Google'i projektis programmeerimiskeele Go loomisel koos Robert Griesemeri ja Rob Pike'iga.[1]

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. ""The Go Programming Language – What is the history of the project?"". Originaali arhiivikoopia seisuga 18. august 2010. Vaadatud 10. märtsil 2010.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]