Kathrin Schmidt

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib saksa kirjanikust; USA kergejõustiklase kohta vaata artiklit Kathryn Schmidt

Kathrin Schmidt Prima Vista ajal Tallinna trammis eesti laulvaid kirjanikke kuulamas (8. mai 2011)

Kathrin Schmidt (sündinud 12. märtsil 1958 Gothas) on saksa kirjanik.

Schmidt elas algul Gothas ja alates 1964 Waltershausenis. Pärast keskkooli lõpetamist õppis ta 1976–1981 Jena ülikoolis ja sai diplomi psühholoogias. Seejärel töötas ta 198182 Leipzigi ülikoolis assistendina ja Berliinis Rüdersdorfi kreisihaiglas lastepsühholoogina. 1986–1987 läbis ta Leipzigis Johannes Becheri nimelises kirjandusinstituudis erikursuse. Pärast seda töötas ta Ida-Berliini ümarlauas. 199091 töötas ta naisteajakirja Ypsilon toimetajana. Kuni 1993 töötas ta Berliini Võrdleva Sotsiaalse Uuringu Instituudi teadusliku kaastöölisena. Alates 1994 on ta vabakutseline kirjanik. Ta on Saksamaa PEN-klubi liige.

Kathrin Schmidt hakkas juba teismelisena luulet kirjutama ja seda avaldama. Tema luuletusi iseloomustavad täpne rütm, jõuline tundeline kõne ja sõnamängude sagedane kasutamine. Tema romaane on nende rikkaliku sündmustiku tõttu mõnikord maagiliseks realismiks nimetatud. Kathrin Schmidt on ülevoolava kujutlusvõimega jõuline kirjanik, keda kriitikud on võrrelnud varase Irmtraud Mogneri ja Günter Grassiga.

Seni on tema suurim kirjanduslik saavutus autobiograafiliste sugemetega romaan "Sa ei sure". Autor kirjeldab selles romaanikirjaniku Helene haiguse ja paranemise lugu. Helenet tabas rabandus, mis võttis temalt kontrolli tema keha ja kõnevõime üle ning ta peab nüüd uuesti kõnelema õppima.

Kathrin Schmidt elab Berliinis Mahlsdorfis. Ta on abielus ja viie lapse ema.

Eesti keeles ilmunud teosed[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]