Katehhu

Allikas: Vikipeedia
Katehhupulber
Katehhu apteegipurgis
Katehhupastillid, illustratsioon 1879. aasta trükises
Katehhu
Cachou lagritsakommid

Katehhu (rõhk teisel silbil; malai keelest kachu ladina catechu kaudu), ka kašuu (prantsuskeelse cachou kaudu)[1] on katehhu-akaatsiast ehk beetliakaatsiast (Acacia catechu) saadav ekstrakt, mida kasutatakse värv- ja parkainena ning ravimina.

Saamine[muuda | muuda lähteteksti]

Katehhut toodetakse Lõuna- ja Kagu-Aasias kasvava katehhu-akaatsia lülipuidust. Puitu keedetakse vees ja saadav puder aurutatakse kuivaks, nii et saadakse pruun pulber.

Omadused ja kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Parkainena[muuda | muuda lähteteksti]

Katehhu sisaldab rikkalikult parkainet tanniini. Inglise keemik Sir Humphry Davy avaldas 1802. aastal uurimistöö parkimise kohta, milles tõestas, et katehhu on sama efektiivne, ent märgatavalt odavam traditsioonilisest tammekoorepulbriga parkimisest[2]. Peale nahaparkimise on katehhuga parkimist kasutatud kalavõrkude vastupidavamaks muutmiseks nii Inglismaal (traditsiooniline nimetus cutch) kui Eestis[3].

Kootava komponendina kuulub katehhu närimistubaka koostisse.

Värvainena[muuda | muuda lähteteksti]

Rangelt võttes pole katehhu puhul tegemist värvainega, ent seda kasutatakse tekstiilide jm pruuniks ja mustaks värvimisel. Tavaline on pruun värvitoon, must värv saadakse rauaühenditega peitsides[4]. Värvainet katehha on Venemaal kasutatud siid- ja puuvillkangaste värvimiseks 19. sajandil ja 20. sajandi alguses[5].

Toidulisandina[muuda | muuda lähteteksti]

Katehhu on oluline komponent Lõuna-Aasia traditsioonilistes vürtsisegudes pan masala ja guthka. Seda lisatakse ka mõningatele suuvärskendajatele ja lagritsapastillidele (näiteks prantsuse pastillid "Cachou").

Blavod Drinks Ltd. turustab viinasorti Blavod Original Black Vodka, mis on värvitud katehhuga mustaks[6].

Ravimina[muuda | muuda lähteteksti]

Pikk ajalugu on katehhul olnud ajurveeda meditsiinis. Tähtsaim raviomadus on ta tugev põletikuvastane toime. Tänapäeval kasutatakse katehhut seespidiselt seedeprobleemide puhul, samuti suuloputamiseks hammaste ja suuõõne põletike puhul. Välispidiselt kasutatakse seda hemorroidide ja nahaprobleemide raviks[7].

Muud[muuda | muuda lähteteksti]

Katehhu järgi (kuna esmakordselt eraldati katehhust) on nime saanud järgmised keemilised ühendid:

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://www.eki.ee/dict/vsl/index.cgi?Q=ka%C5%A1uu
  2. https://www.britannica.com/biography/Sir-Humphry-Davy-Baronet#ref172326
  3. Kalapüüniste pidevustamine. - Meie Maa, 19. aprill 1940
  4. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 15. aprill 2019. Vaadatud 15. aprillil 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  5. "Eve Järvoja. Välismaised värvained. - Renovatum anno 1991" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 14. detsember 2018. Vaadatud 15. aprillil 2019.
  6. https://blavod.com/
  7. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 15. aprill 2019. Vaadatud 15. aprillil 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]