Kategooria arutelu:Mallid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Mallide kategoriseerimine (jätkub allpool)[muuda lähteteksti]

Kas kellelegi ei tundu, et mõningaid malle peaks paremini kategoriseerima? iffcool 19. veebruar 2008, kell 20:15 (UTC)

Jah, seda saaks teha Mall:Template category ja kõik viki mallid süsteemi järgi paika. Mina kõike ei oska aga tahaks aidata korrastamisel. Kasutaja:Tiuks/Tõlkimine alustasin ettekujutuse loomist.--Tiuks 19. veebruar 2008, kell 20:29 (UTC)

Malli süntaks põhjendamatult keeruline?[muuda lähteteksti]

Nagu ma varem juba mainisin, ei jaga ma nende sinu kopeeritud mallide puhul matsu välja ;)
Minu jaoks liiga keeruline süsteem. Enda mallid, mida olen tõlkinud, olen teinud maksimaalselt lihtsaks (s.t. lollikindlaks – kuigi lollid on harukordselt leidlikud). Võrdle näiteks: Mall:Vajab parandamist ja Template:Todo. Nagu eri mallid kohe. iffcool 19. veebruar 2008, kell 20:39 (UTC)
Miks õpetus ei ole alamlehel Mall:Dokumentatsiooni alamleht, see koormaks vähem malli. Väga hea! Põhiline, et mall töötab ja hiljem ei peaks koodi pärast ümber kirjutama. Minu põhiline aitaja on olnud Ahsoous aga tema ka ei jõua kõike teha, mis siin vikis tegemata on. See süsteem ei ole üldse keeruline. Asjasse on vaja ainult süveneda.--Tiuks 19. veebruar 2008, kell 20:59 (UTC)
Kuna minu loodud süsteem on hulga lihtsam, on tegelikult ka mall oluliselt väiksem. Selle malli suuruseks näitab 1261 baiti aga inglise viki omas on see 1922 baiti, olenemata sellest, et dokumentatsiooni osa on seal eraldi.
P.S. Kuna aeg-ajalt esineb probleeme, et lehel on toimetamismärkus aga ei ole aru saada, mida toimetama peaks, siis see mall on just selliste olukordade lahendamiseks mõeldud. Ma ei ole jõudnud veel seda malli kasutusele võtta aga kui leiad sobivaid kohti, kus seda kasutada annab, kasuta seda julgelt. Uusi malle on vaja vahest natuge laiemalt levitada, et nende kasutamine paremini juurduks.iffcool 20. veebruar 2008, kell 20:47 (UTC)

Mallide kategoriseerimine (jätk)[muuda lähteteksti]

Siiski peaks jutuga tagasi jõudma antud kategooria mallide juurde. Hetkel ei ole probleem veel eriti märgatav aga malle tekib juurde – see on selgemast selgem. Kui aga kategooriaid juurde ei teki, on hiljem juba hulga keerulisem kategoriseerimise vigu parandada.
Enne, kui ma midagi kategooriatesse paigutama tahaks hakata, tahaks üldse kokku leppida, mis kategooriaid meil vaja on. See, et näiteks Mall:linn/Mingi riik ja Mall:Mingikuukalender200? tüüpi mallid võiks eraldada, on selge, aga ülejäänud? Mõtlema peaks ka sellele, et pärast oleks vajamineva eriala malle lihtsam leida.
iffcool 20. veebruar 2008, kell 20:47 (UTC)
Olen Sinuga täiesti nõus. Minu mõte oli ka see mall kunagi teha. Inglise viki omal on võimalusi rohkem. (mittekategooriaga, väikselt, target=Foo). Kasutamisest saan ka paremini aru.
Kategooriates tuleb kokku leppida või peab jälle keegi tegema üksinda vikiprojekti ja oma nägemuse järgi süsteemi looma, mille järgi siis teised juhinduvad. Mulle tundub juba pikka aega, et viki tehnilist poolt ja korrastamist võetakse väga ükskõikselt.--Tiuks 20. veebruar 2008, kell 21:03 (UTC)
Pakuksin välja mõned kategooriad (millese oleks esialgu vist rohkem malle):
  • Linnade mallid
  • Poliitikaalased mallid
  • Sõjandusalased mallid
  • Kunstialased mallid
  • Muusikaalased mallid
  • Spordialased mallid
+ Mall:Mingikuukalender200? tüüpi mallid olemasolevasse kategooriasse kalendrimallid.
iffcool 20. veebruar 2008, kell 21:31 (UTC)

Kategooria:Infoboksid (muusika, linnad jne) tuleks ka teha, sest näiteks kalendrimallid ei kuulu sinna.--Tiuks 20. veebruar 2008, kell 21:54 (UTC)

Enamus malle on mingil kujul infoboxid. Ma ei näe vajadust sellise kategooria järele. Leian, et malle peaks liigitama ikka teema alusel (nagu ma juba osa teemasid välja pakkusin, ainult, et teemasid tuleks rohkem). iffcool 21. veebruar 2008, kell 14:23 (UTC)
Ma mõtlesin neid malle, kus on nimes (inglise mallis) infobox sees. Aga võib olla tõesti on parem mitte eristama hakata. Eks seda näeb siis, kui teemade järgi on ära liigitatud.--Tiuks 21. veebruar 2008, kell 22:53 (UTC)

Isikuartiklite mallid (jätkub)[muuda lähteteksti]

Mis kategooriasse peaks paigutama inimeste kohta käivad mallid? (Nt. Mall:Kunstnik, Mall:Persoon, Mall:Olümpiavõitja)
iffcool 24. veebruar 2008, kell 19:24 (UTC)
Ma arvan, et erialaselt oleks kõige lihtsam. Kunstniku mall läheks kunstialased mallid, sest sinna läheks kõik mallid (kaasaarvatud navigeerimismallid), mida kunsti artiklites kasutatakse. Olümpiavõitja võiks olla spordialased mallid aga persooni kohta ei oska pakkuda. Vaatasin, et seda saab kasutada ka laujate kohta. Ise tahaks muusikas võtta eeskujuks malli en:Template:Infobox Musical artist, kus on kindlad värvid popmuusikale ja klassikalisele muusikale. Ja tuleb tunnistada, et enamasti kopeeritakse inglise vikist. Miks mall teha kõik eestikeelseks? Artiklisse infoboksi lisamisel peab kõik uuesti välja kirjutama (täielik käsitöö), selle asemel, et tõlkida ainult seda, mis eesti viki boksis näitab.--Tiuks 24. veebruar 2008, kell 20:42 (UTC)
Mulle ei meeldi isegi mitte mõte vastava eriala inimeste mallide paigutamisest vastava eriala alla. Välja pakutu võib tunduda esialgu loogiline aga kui kirjutada inimestest artiklit, oleks kõige parem ikka üks mallide kaust, kus otsida sobivaimat malli.

Mallide nimetused on ingliskeelsed? ja Isikuartiklite mallid (jätk)[muuda lähteteksti]

Mulle ei meeldi ka ingliskeelsed nimetused mallides. Meil on ikka Eesti Vikipeedia ja ma ei mõista seda käsitöö kartust. Pealegi peaks kohandama mallid siinsele vajadusele vastavaks, mitte üks ühele kopeerima. Paljud inglise Viki mallid on liiga keerukaks aetud ja see keerukus ei meeldi mulle samuti silmaotsaski.
Eri värvid annab lihtsalt määrata (näiteks: Taustavärv={{{värv}}} ning malli leheküljel on eraldi värvid koos tähendustega üles loetletud). Samas kahtlen eri värvide vajalikkuses, sest tavaline artiklilugeja neid nii kui nii ei mõista (talle võiks meelde jääda üks värvus, mis tähistab lauljat aga mitte ridamisi eri värvusi, mis tähistavad eri žanrites lauljaid).
iffcool 24. veebruar 2008, kell 21:19 (UTC)

Alustan vastamist lõpust. Värvid mängivad meie elus väga tähtsat rolli (nägemismälu). Näiteks {{taxobox}}is on erinevatel riikidel (10) kindel värv ja võid juba lehele minnes on asi selge. Žanrites ma ka ei sooviks erivärve. Selles infoboxis on koosseisude järgi värvid.

Inglisekeelsed malli nimed saab ju eestikeelseks tõlkida, st. teisaldada, kood jääb ainult ingliskeelseks. Ega lehe lugeja koodi ei näe, ta loeb eestikeelset infot ju, sest vastavad väljad tõlgitakse.

Isikud tuleb paigutada arvatavasti kahes variandis. 1. Eriala mallidesse eraldi kategooriatesse. See tähendab, et navigeerimismallid lähevad näiteks muusikaalased mallid ja lauljatele oma kategooria, ansamblitele oma kategooria, mis siis kuuluvad kategooriasse muusikaalased mallid. 2. Kategooria:Inimesed ja seda siis jagada kategooriatesse (muusikud, sportlased jne).--Tiuks 25. veebruar 2008, kell 07:06 (UTC)

See, et lehelugeja "inglise keelset koodi" ei näe, ei tähenda, et seda olemas ei ole (kui sa kodus tolmu kapi alla pühiksid, siis see, et seda enam näha ei oleks, ei tähendaks, et see lakkaks ühtlasi eksisteerimast – samuti ei kao ka inglise keelsed sõnad koodist, kui neid sealt sihilikult ei kaotata, vaid räägitakse, et neid ei ole näha).
Ma kahtlen, kas koodi saab nimetada inglise keelseks – kood on universaalne, lihtsalt kipub paiguti kasutatud lühendite tõttu inglise keelele sarnast väljanägemist omandama. Ära aja segamine koodi ja koodis leiduvaid sõnu. Toon koodist näite:
{{#if: {{{fossil_range|}}}|<br /><small>Fossiilide leiud: {{{fossil_range}}}</small>}}
Nüüd küsiks, mis osa oli kood ja mis seda ei olnud.
Tekstiosa võib olla üks kõik mis keeles. Mingi osa koodist kasutab paratamatult inglise sõnu. Esimene on kasutajale näha, teine mitte (kui kood on artiklisse kaasatud mallide abil). Kui kasutaja tahab aga midagi muuta ja klikkab nupule "Redigeeri", siis lisaks mallile, on seal esindatud ka mõned sõnad (antud juhul see osa, mis jääb loogeliste sulgude vahele). See osa on tegelikult tekstiosa, mis tähendab, et see on täies mahus tõlgitav. Kui me jätame selle osa tõlkimata, siis ei pruugi too uus kasutaja redigeeritavast küll vähimatki aru saada.
iffcool 26. veebruar 2008, kell 13:13 (UTC)
Muidugi oleks tore kui nähtamatu osa oleks ka eesti keeles. Probleem on selle, et siis peaks mediavikit (vist) tõlkima hakkama. Ma ei tea kuidas programm infobokse loeb aga me kopeerime inglise vikist ja siis ei saa kõike eestikeelseks tõlkida.--Tiuks 26. veebruar 2008, kell 13:22 (UTC)
Säärased lühendid/sõnad, mis pärineva inglise keelest (img, if, font, color) ei vaja minu arvates tõlkimist ja mina neid tõlkida ei oskagi (programmeerimise tasemel), eeldusel, et mingit pidi on see võimalik. Kui aga tagasi minna esitatud näite juurde, siis sellist osa nagu näiteks {{{fossil_range|}}} on küll võimalik tõlkida ja mina leian, et just selliseid tekstijuppe ei tohiks inglise keelseks jätta, sest need jäävad artikli koodis näha. Mõnede teemade puhul olen ma muidugi leplikum, kus kipub rohkem seda kopeerimise osa olema (bioloogia) aga mujal olen ma küll selle vastu, et koodi nõnda otseselt kopeerida. iffcool 26. veebruar 2008, kell 13:30 (UTC)
Väga hea kui saab aga kus kohas täpsemalt. Rõõmuga tõlgiksime eesti keelde. Kas see tähendab ka seda, et kui infoboksi kopeerime, siis loebki eesti keeles. Viisakamaks väljanägemiseks parandaks artiklis uuesti eestikeelseks.--Tiuks 26. veebruar 2008, kell 13:37 (UTC)

Mallide kategoriseerimine (jätk) jm[muuda lähteteksti]

Tõstsin 35 malli ümber kategooriasse Linnade maalid. Algus seegi.
Ma ei saa jälle pihta (õudsalt loll tunne juba), mida sa mõtled oma viimase kommentaariga. Kas kopeerime malli koodi uueks malliks siinsesse Vikipeediasse või kopeerimime malli sisu sealsetest artiklitest siinsetesse artiklitesse? Kuskohas ja mida parandaks? iffcool 26. veebruar 2008, kell 17:19 (UTC)

Isikuartiklite mallid (jätk)[muuda lähteteksti]

Samas oleks üks palve ka. Oskad ehk välja mõelda, kuhu need mallid nagu Persoon, Kunstnik, Sõjaväelane, Olümpiavõitja jt. kokku koondada. Ma ei suuda kuidagi korralikku kategooria nime välja mõelda. No ei tule sobivat ideed. iffcool 26. veebruar 2008, kell 17:19 (UTC)
Kas kategooria isikud sobiks. Kategooria inimesed elukutsete kohta vist ei ole hea mõte.
Me kopeerime mõlemad. Süsteem on selline. Et üldse infoboksi saaks artiklisse panna, on vaja malli (näiteks nagu mall:taxobox). Nüüd kui kopime artiklisse infoboksi inglise vikist, siis ta loebki meie malli taxobox. Nüüd oleks vaja, et tarkvara oskaks lugeda näiteks fossil_range ja siis saaks taxoboxi täielikult eestikeelseks teha, samuti võib parandada artiklis read ära. Ja veel. Malli nime muutmisel on see aga, et algul peab ta olema inglise keeles ja siis saab teisaldada eestikeelseks. Siis võib kindel olla, et kõik toimib ja leiab mallid üles, mis kasutavad ingliskeelset nime. Tõlkimise projektis tõlkisin mallid eestikeelseks, ka malli sisu, sest neid ei kasutata infoboksides.--Tiuks 26. veebruar 2008, kell 18:45 (UTC)
Kategooria:Isikute mallid – kõlab ju kuidagi kahtlaselt. Mis isikud oma mallidega seal kategoorias on?
Juhul kui kopeerida inglise Viki artiklist malli tulem Eesti Vikisse, kus on peaaegu identne mall, see tulemusena küll töötab aga "tõlkimata osa = eestikeelne vastus, mis jääb artiklis näha" jupp jääb ikka osalt tõlkimata. Bioloogiaalaste mallide puhul see eriti probleemiks pole, kuna tavakasutaja vaevalt säärast inglise, ladina, eesti segatekstidega kasti puudutaks ja selleks vaevalt vajadust on. Teiste artiklite puhul võib tal tekkida soov kuskil mallis midagi lisada/muuta aga ingliskeelse esiosa tõttu saab see lisatud valesse kohta või jääb üldse lisamata. Seetõttu peakski vähemalt teistes mallides kõik tõlkima ja seejärel neid artiklisse paigutades inglise Vikist ületoodava info kriteeriumid (nn. | kriteerium = vaste) enne kopeerimist tõlkima.
iffcool 26. veebruar 2008, kell 19:09 (UTC)
Nii saaks ka teha. Siis peab õpetusel kirjas olema inglise-eesti koodid. Taxoboxi mallil on alamleht (kasutajanimi/taxobox) olemas (link õpetuses) ja saab proovida, kas kõik on õieti. --Tiuks 26. veebruar 2008, kell 19:38 (UTC)
Veel soovin, et ingliskeelne (parameeter?) oleks ka sisse kirjutatud, mida sai lisada {{{range}}} abil. Siis ei teki probleemi, kui kohe artiklis tõlkida ei jõua või jääb pooleli.--Tiuks 27. veebruar 2008, kell 10:24 (UTC)
Pakun kategooria nimeks "isikuartiklite mallid". Pikk ju on, aga minu arust parem kui "isikute mallid", eeltoodud põhjusel. --Ken 27. veebruar 2008, kell 13:53 (UTC)
"Isikuartiklite mallid" minu poolest täitsa sobib. Tekitan selle kategooria.
Küsiks veel, kas mallid: "Mall:Mingikuukalender200?" peaks tõstama kategooriasse Kalendrimallid või peaks tekitama uue kategooria.
iffcool 5. märts 2008, kell 17:34 (UTC)
Ma arvan, et peaks tegema eraldi kategooria. --Tiuks 5. märts 2008, kell 20:06 (UTC)

Mallide kategoriseerimine (jätk)[muuda lähteteksti]

Minu arvates võiks olla ka Kategooria:Transpordi mallid. Ja kas osad mallid peavad olema siin kategoorias ja infokastide/navigeerimismallide kategoorias mõlemas? --Pelmeen10 7. detsember 2010, kell 18:21 (EET)[vasta]