Kasutaja:Evelik/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Hawthorne′i efekt on käitumispsühholoogiline nähtus: kui inimesed teavad, et neid vaadeldakse, võib see mõjutada nende käitumist.

Efekt, mis sai oma nime ühe Western Electric Company tehase järgi, kus alates 1924. aastast korraldati eksperiment töötajate tööviljakust mõjutavate tegurite uurimiseks Homans 1965[1]. Kuus tehase töötajat (naised) osalesid pikaajalises uuringus telefonireleede kokkupanemise kiirust mõjutavatest teguritest. Esmalt mõõdeti telefonireleede kokkupanemise kiiruse baastaset. Seejärel jätkasid naised tööd spetsiaalses katseruumis ja väikese kohanemisperioodi järel tehti nende päevakorda teatud muutusi, mis pidid mõjutama tööviljakust. Uuringu tulemusest selgus, et naisete kiirus telefonireleede kokku panemisel aina tõusis.

Tulemuse üks tõenäolisi põhjuseid on see, et naised teadsid, et neid uuritakse, tunnetasid neile suunatud tähelepanu ja olid koostöövalmid. Töölised teadsid, et eksperimentaatorid ootasid töötingimuste muutuste mõju ja mõju oligi - naised töötasid üha usinamalt.

Hawthorne′i eksperimendid on ühed kõige mõjukamad uuringud sotsiaalteadustes, need aitasid kaasa tööpsühholoogia loomisele ja mõjutasid seda, kuidas tootmisjuhid suhtuvad töölistesse.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. ==Homans,Psühholoogia uurimismeetodid, 2013, lk 159==

Eesti keeles[muuda | muuda lähteteksti]

  • David G. Elmes, Barry H. Kantowitz, Henry L. Roediger III: Psühholoogia uurimismeetodid, Tartu Ülikooli Kirjastus: 2013. ISBN 978-9949-32-294-7

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]