Kasutaja:Avjoska/75 000

Allikas: Vikipeedia

Eestikeelses Vikipeedias on nüüd 75 000 artiklit!

Vikipeediast on saanud maailma suurim entsüklopeedia, mille tuntuim, mahukaim ning enimkasutatud versioon on ingliskeelne Wikipedia. Eesmärgiks ei ole aga koostada ühekeelset veebientsüklopeediat, vaid võimaldada igaühele juurdepääs kogu inimteadmiste pagasile. Selle eesmärgi nimel kasvavad üksteise toel mitusada erikeelset versiooni. Nende hulgas on ka eestikeelne Vikipeedia (et.wikipedia.org), mille artiklite arv ületas äsja 75 000 piiri.

Eestikeelne veebientsüklopeedia on vikipeediate seas artiklite arvult 36. kohal, mis on märkimisväärne tulemus, sest eesti keel on kõnelejate arvult maailma keelte hulgas umbes kahesaja viiekümnes. Kui aga arvestust pidada artiklite arvu järgi kõnelejate kohta, on maakeelne Vikipeedia üks suuremaid.

Viimastel aastatel on eestikeelne Vikipeedia kasvanud umbes 12 000 artikli võrra aastas. Selle kasvu eest hoolitsevaid inimesi on aga väga vähe ning seetõttu kutsutakse ikka ja jälle üles eestikeelse entsüklopeedia arendamises kaasa lööma. Uute osalejate leidmiseks on korraldatud muu hulgas mitu artiklikirjutamise võistlust ning kavatsetakse luua Vikipeediat propageeriv MTÜ.

Vikipedistid ise usuvad, et kui rohkem inimesi teeks endale selgeks Vikipeedia toimimise põhimõtted ja aitaks omalt poolt kasvõi natukenegi kaasa vaba entsüklopeedia ülesehitamisele, siis tooks see olulise kvantitatiivse ja kvalitatiivse hüppe. Lätikeelsest Vikipeediast oleme juba niigi peaaegu kolm korda suuremad, aga miks mitte ka leedukeelne kinni püüda?

Olemas on aga isegi võrukeelne Vikipeediä, milles on praeguseks juba ligi 4400 artiklit, mis on nõnda väikeste keelte seas vägagi tugev tulemus.