Kasutaja:Arina.Chekanina/Jaapani loodusressursid

Allikas: Vikipeedia

Maavarad

Jaapani peetakse üsna kehtiseks riigiks maavara suhtes. Jaapanis on vähe maavara. Energeetilistest maavaradest kaevandatakse nafta, mille puuragad on paigutatud Honshū lääne osas. Avaldatud rohkem kui 200 naftamardlad, 150 on paigatatud Honshū ja Jaapanimere akvatooriumis - Uetsu basseinis.

Kivisöe lasund on paigatud Hokkaidōs (45% riigi lademetest) ja Kyūshūs (40% riigi lademetest). Kyūshū kivisüsi on raskesti ligipääsetav ja seda kvaliteet on madal, kuigi sadama ligidus hõlgustab vedamist. Aastal 1995 oli avaldanud uraanimardlad. Uraani kaevandamine paikneb Honshū saarel.

Rauamaagi varude suurim osa paikneb Honshū saarel, Kamaishi ning Akatani. Jaapanis on ka mangaani-, titaani-, vanaadiumi-, kroomi-, ja volframimaakide varud.

Kuldlasundid hindatakse 450t. Kullaleiukohad paiknevad Kusikinos,Hishikaris ning Kyūshū saarel.

[1] [2]


Maaressursid

Japan topo en
Kamikouchi
Saihouji-kokedera01

Jaapan on kaetud kõrgustikudega ja mägedega. Põhjas, Hokkaido alal, on Jaapani pinnamood tasane, keskuses on aga mägene. Tasandikud paiknevad ka Jaapani mereääres. Jaapani põhjaosas on parasvööde, lõunaosas on lähistroopikavööde. Sademete hulk ületab auramise ja sellepärast on niiske kliima. Jaapan paikneb aastaajati niiske metsa loodusvööntes. Keskuses asuvad kõrgusvööndilisuse ala loodusvööned. Jaapan asub metsapruunmullade ja leet-pruun mullade territoriumil. [3]