Karismaatiline Episkopaalkirik

Allikas: Vikipeedia

Karismaatiline Episkopaalkirik, täisnimega Karismaatilise Episkopaalkiriku Rahvusvaheline Osadus (inglise keeles The International Communion of the Charismatic Episcopal Church), on 1992. aastal asutatud iseseisev (autokefaalne) kristlik kirik. Ametliku seisukoha järgi ei ole Karismaatiline Episkopaalkirik eraldunud ühestki teisest usulahust ega usutunnistusest, vaid tekkis selliste sakramentaalsete, evangeelsete ja karismaatiliste traditsioonide ühte koondumise tagajärjel, mida peetakse kirikus apostlikust ajajärgust tänapäevani kestnud olevat.

Karismaatiline Episkopaalkirik pärineb aastast 1992, kui Lõuna-Californias õnnistati piiskopiks esimene Karismaatilise Episkopaalkiriku piiskop dr Austin Randolph Adler. See 26. juunil 1992 toimunud ordinatsioon tähistab ametlikult uskkonna rajamist. Samal päeval kokkutulnud Karismaatilise Episkopaalkiriku esimene sinod deklareeris, et Karismaatilise Episkopaalkiriku missioon on "tuua meieni varakiriku rikas sakramentaalne ja liturgiline pärand, nelipühi vägi ja pühakirja vääramatu tõde ühtses Kristuse Kiriku väljenduses, pakkudes kodu kõikidele kristlastele, kes otsivad elavat, võimsat, energilist ja stabiilset kogudust, milles kasvada armastuses üksteise vastu ja meie tunnetuses ja armastuses Jumala vastu".

Karismaatiline Episkopaalkirik kasutab anglikaani kiriku palveraamatut "The Book of Common Prayer", sel on apostellik suktsessioon nii anglikaani kiriku, rooma-katoliku kiriku kui ka vanakatoliku kiriku liini kaudu. Karismaatiline Episkopaalkirik ei ordineeri vaimulikuametisse naisi.

Eestis kuulub Karismaatilise Episkopaalkiriku Rahvusvahelisse Osadussse 1996. aastast tegutsev Eesti Karismaatiline Episkopaalkirik. Eesti Karismaatiline Episkopaalkirik on Eesti Kirikute Nõukogu liige. EKEK liikmeskonda kuulub ligi 300 liiget 3 koguduses.

Ülemaailmselt kuulub Karismaatilisse Episkopaalkirikusse ligi 30 riigis (sh. USA, Filipiinid, Hongkong, Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia, Holland, Portugal, Puerto Rico, Hispaania, Keenia, Uganda, Läti, Brasiilia, Costa Rica, Suurbritannia, Burundi, Sudaan, Rwanda, Tansaania, Kanada, Monaco, Jaapan jt) enam kui 1200 kogudust rohkem kui ühe miljoni liikmega, 75% liikmeskonnast on Aafrikas, kõige enam on ICCEC liikmeid Ugandas – üle 400 000. ICCEC suurim kogudus on Püha Kolmainsuse kogudus Recifes Brasiilias enam kui 7000 liikmega, sellele järgneb Kuningas Kristuse kogudus Manilas Filipiinidel 4000 liikmega. Ülemaailmselt juhivad ICCEC tööd 5 peapiiskoppi ja 40 piiskoppi.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]