Kanepisõltuvus

Allikas: Vikipeedia

Kanepisõltuvus on seisund, mida iseloomustab:

Uuringute alusel jääb ligikaudu 9% tarbijatest sõltuvusse.[2]

Klassifikatsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Sõltuvus klassifitseeritakse RHK-10-s jaotises: F12 – kannabinoidide tarvitamisest tingitud psüühika- ja käitumishäired.

Kanepisõltuvust kodeeritakse RHK-10 järgi F12.2x[3][4]

Diagnostilised kriteeriumid[muuda | muuda lähteteksti]

RHK-10 järgi on kanepisõltuvuse diagnostilised kriteeriumid järgnevad[5]

  • Tugev soov või sundmõte tarvitada kanepit.
  • Võimetus kontrollida kanepi tarvitamisel käitumist, tarvitamise kestust ja tarvitamise lõpetamist.
  • Võõrutusnähtude ilmnemine kanepi tarvitamise vähendamisel või lõpetamisel. Kanepi taastarvitamisel või annuse tõstmisel võõrutusnähud kaovad.
  • Tolerantsuse teke, mis väljendub selles, et kanepi esialgse toime saavutamiseks tuleb kanepi annust suurendada.
  • Vaba aja veetmise teiste võimaluste ja huvide progresseeruv taandumine kanepi tarvitamise ees. Suureneb ajahulk, mis kulub kanepi hankimisele ja tarvitamisele või toimest loobumusele.
  • Kanepi tarvitamise jätkamine vaatamata ilmsetele kahjustavatele tagajärgedele, nagu intensiivsele kanepi tarvitamisele perioodile järgnevad kurvameelsuse episoodid või kanepi tarvitamisega seotud häired kognitiivsetes funktsioonides.

Kanepisõltuvust võib kindlalt diagnoosida, kui mingil ajahetkel eelneva aasta jooksul on esinenud kolm või enam ülalloetletud sümptomit.

Patogenees[muuda | muuda lähteteksti]

Geneetilised tegurid[muuda | muuda lähteteksti]

Uuringud on näidanud, et kanepisõltuvuse areng on olulisel määral mõjustatud geneetiliste tegurite poolt[6]. Kuid ilmselt ei ole tegemist mingi kindla geeniga, mis determineerib kanepisõltuvuse kujunemist, vaid pigem multigeense teguriga, sest uuringute käigus on leitud, et kanepisõltuvust mõjutavad geenid võivad paikneda mitmetes kromosoomides, nagu 3, 9, 14, 18, 19, 21, 22[7][8][9].

Biokeemilised alused[muuda | muuda lähteteksti]

Kanepis leiduv tetrahüdrokannabiool, mis põhjustab kanepi manustamisel enamikku tekkivaid psüühilisi ja kehalisi nähte, kontakteerub organismis olevate kannabinoidide retseptoritega. Nii tetrahüdrokannabiool, mis on kehaväline aine ja endokannabinoidid, mis on kehaomased ained, kontakteeruvad kannabinoidide retseptoritega. On avastatud ka aineid, mis sarnaselt tetrahüdrokannabiooliga aktiveerivad kannabinoidide retseptoreid (nt anandamiidil) ja on avastatud aineid, mis blokeerivad kannabinoidide retseptoreid ja pärsivad sellega tetrahüdrokannabiooli efekte[10]. Kuid millised on kanepisõltuvuse täpsed mehhanismid, on 2009. aastal veel suures osas selgusetu[11].

Sümptomid[muuda | muuda lähteteksti]

Võõrutusnähud[muuda | muuda lähteteksti]

Kanepisõltuvuse korral kanepi tarvitamise katkestamise järel avalduvad võõrutusnähud ei ole tavaliselt kuigi raskekujulised[12]. Need on tunduvalt tagasihoidlikumad kui on võõrutusnähud morfinismi ja alkoholismi korral. Ei loom- ega inimuuringutes ole sedastatud kanepi tarvitamise katkestamise järel olulisi füüsilise sõltuvuse ilminguid. Kuid välistada tõsisemate nähtude ilmnemist siiski ei saa. Mõningates uuringutes on fikseeritud raskete võõrutusnähtude ilmnemist, aga seda siiski tõsisel tasemel väljakujunenud kanepisõltuvuse korral.

Tavalisemad võõrutusnähud kanepisõltuvuse korral[13]:

  • rahutus
  • ärrituvus
  • higistamine
  • unehäired
  • kurbus
  • isutus

Harvem esinevad võõrutusnähud:

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Cannabis dependecy". Originaali arhiivikoopia seisuga 15. september 2009. Vaadatud 30. augustil 2009.
  2. https://www.drugabuse.gov/publications/research-reports/marijuana/marijuana-addictive
  3. "Kannabinoidide tarvitamisest tingitud psüühika- ja käitumis- häired". Originaali arhiivikoopia seisuga 29. september 2015. Vaadatud 30. augustil 2009.
  4. Mental and behavioural disorders due to use of cannabinoids
  5. Cannabis dependence Cambridge University Press, 2006. Lk 26
  6. How do genes influence marijuana use? The role of subjective effects[alaline kõdulink] Addiction (1997), 92(4), 409–417)
  7. Heritability and a genome-wide linkage analysis of a Type II/B cluster construct for cannabis dependence in an American Indian community. Addict Biol. 2009 Jul;14(3):338-48
  8. Autosomal linkage analysis for cannabis use behaviors in Australian adults Drug and Alcohol Dependence Volume 98, Issue 3, 1 December 2008, Pages 185–190
  9. A Genome-Wide Scan for Loci Influencing Adolescent Cannabis Dependence Symptoms: Evidence for Linkage on Chromosomes 3 and 9 Drug Alcohol Depend. 2007 June 15; 89(1): 34–41
  10. Blockade of Effects of Smoked Marijuana by the CB1-Selective Cannabinoid Receptor Antagonist SR141716 Arch Gen Psychiatry. 2001;58:322–328]
  11. The endocannabinoid system as a target for the treatment of cannabis dependence. Neuropharmacology. 2009;56 Suppl 1:235-43
  12. 2. Cannabis and Its Effects – Physical Dependence The Report of the Canadian Government Commission of Inquiry into the Non-Medical Use of Drugs – 1972
  13. Cannabis Dependence and Treatment: GP Supplement No. 10 Astolfi, H., Leonard, L. & Morris, D. 1998, GP Drug & Alcohol Supplement No 10, Cannabis Dependence and Treatment. GP Drug and Alcohol, 1998 (Märkus – veebi kaudu pole loetav)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]