Kanepi valla lipp

Allikas: Vikipeedia
Kanepi valla lipp

Kanepi valla lipp on Põlva maakonnas asuva Eesti haldusüksuse Kanepi valla lipp.

Lipp alates 2017[muuda | muuda lähteteksti]

Kanepi valla lipp on kohanimest tulenev sümbol. See on käigus juba aastast 1869, mil Kanepi Laulu ja Mängu Selts käis Eesti esimesel laulupeol. Valged laiud sümboliseerivad Kanepiga liitunud Kõlleste ja Valgjärve valdu.[1]

Lipu normaalmõõdud on 165 x 105 cm.

Lipu kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Kanepi valla lipu kangas jaguneb kolmeks osaks: ruudukujulisel rohelisel kesklaiul on rootsudeta valge kanepi leht, äärtes on valged püstlaiud.[1]

Lipp 1997–2017[muuda | muuda lähteteksti]

Kanepi valla lipp 1997–2017

Lipp kinnitati 18. novembril 1997.

Lipu kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Valla lipp on ruudukujuline vapilipp, mille sinisel kanga alaservast tõuseb nõgus teravik, saatena vardapoolsel küljel tammeleht ja lehvipoolsel küljel kannel. Teraviku kohal kaheksaharuline täht, kõik valged.

Kandelipu mõõtmed on 105×105 cm.

Lipu kasutamise kord[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Kanepi valla lippu võivad heisata kõik Kanepi valla kodanikud eramajadel, ettevõtted ja organisatsioonid oma hoonetel lipuhoidlasse või maapinnalt tõusvasse lipumasti. Lipp peab vastama Kanepi valla põhimääruses olevale kirjeldusele, olema puhas ja terve.
  2. Maapinnalt tõusva lipumasti kõrgus peab olema vähemalt kuus korda suurem, seinalipuvarda pikkus aga ligikaudu kolm korda suurem lipu laiusest. Heisatud lipul peab lipukanga serv jääma maapinnast vähemalt kolme meetri kõrgusele.
  3. Kanepi valla lipp heisatakse riiklikel pühadel, tähtpäevadel, rahvuspühadel, 19. detsembril (Kanepi valla omavalitsusliku staatuse saamise päev), perekondlike sündmuste ning muude sündmuste puhul, milleks sellekohase korralduse annab Kanepi Vallavalitsus.
  4. Kanepi valla lipu heiskamisel leinalipuna kinnitatakse lipuvarda ülemisse otsa 50–100 mm laiune must lint, mille mõlemad otsad ulatuvad lipu laiust pidi kuni lipukanga alumise servani või heisatakse lipp poolde lipumasti nii, et lipu alumine äär on masti keskel.
  5. Kanepi Vallavalitsuse hoone ees võib Kanepi valla lipp olla heisatud koos Eesti riigilipuga ööpäevaringselt.

Kasutamiskõlbmatuks muutunud valla lipp tuleb hävitada sündsal viisil.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Sümboolikast Kanepi valla kodulehel (vaadatud 09.07.2019)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]