Kalamáta oliivid

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Kalamata oliivid)
Kalamáta oliivid
Vana Kalamáta oliividest valmistatud seebi reklaam

Kalamáta oliiv on suur lillakaspunane oliiv, millel on palju viljaliha ning ühtlane tekstuur. Oliiv on saanud nime Kreekas Peloponnesose lõunaosas asuva Kalamáta linna järgi.[1] Viljade vähese õlisisalduse tõttu (6,8%; õli valmistamiseks kasutatavate oliivide õlisisaldus võib olla isegi suurem kui 20–25%[2]) tarvitatakse neid sageli lauaoliividena ja säilitatakse veiniäädikas või oliiviõlis. Kalamáta oliividel on Euroopa Liidus kaitstud päritolunimetuse staatus ja seetõttu võib liikmesriikides müüdavatel toodetel tähistada nimega "Kalamáta" vaid Kalamáta piirkonnast pärit oliive.[3]

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Kalamáta oliive kasvatatakse Kalamáta piirkonnas, mis jääb nii Messeenia maakonna kui selle kõrval asuva Lakoonia maakonna territooriumile. Oliivid on kergelt ebasümmeetrilised, mandlikujulised, lihavad, tumedama lillakaspunase tooniga[4] ning kasvavad puul, mida eristab tavalisest oliivipuust lehtede suurus (need kasvavad kaks korda nii suurteks kui teistel oliivipuu sortidel).[1] Puud ei talu külma ja on vastuvõtlikud Verticillium-tüüpi närbumistõvele, kuid neid ei kahjusta ei oliivipuudele kasvajaid tekitav Pseudomonas savastanoi ega oliivi-äädikakärbes.[5]

Kuna Kalamáta oliive ei saa korjata rohelistena, tuleb neid muljumise vältimiseks korjata käsitsi.

Töötlemine[muuda | muuda lähteteksti]

Kalamáta oliivide hoidistamiseks on kaks meetodit: pika- ja lühiajaline meetod. Lühemat meetodit kasutades eemaldatakse oliivide kibe maitse nende ligikaudu nädalaks ajaks vette või kergesse soolvette konserveerimise teel. Kui see etapp on valmis, konserveeritakse viljad soolvette ja veiniäädikasse ning kaetakse oliiviõli kihi ja sidruniviiludega. Sageli lõigatakse oliivid töötlemisele kuluva aja vähendamiseks lõhki. Pikem meetod hõlmab oliivide lõhki lõikamist ja kibeda maitse eemaldamiseks soolvette asetamist; see võib võtta kuni kolm kuud.

Peale töötlemist jääb oliividesse polüfenoole, mis annavad neile kergelt mõru maitse.[6]

Toiteväärtus[muuda | muuda lähteteksti]

100 g Kalamáta oliivide toiteväärtus[7]:

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Miller, Korina (2010). Greece. Oakland, CA: Lonely Planet. Lk 218.
  2. What is in Olive Oil. Vaadatud 07.11.2014.
  3. Quinn, Jennifer (29.07.2004). "Selling porkies - an almighty pie fight". BBC News Online Magazine. Vaadatud 21.05.2011.
  4. Antol, Marie Nadine (2004). The Sophisticated Olive: The Complete Guide to Olive Cuisine. Garden City Park, NY: Square One Publishers. Lk 37.
  5. Wiesman, Zeev (2009). Desert Olive Oil Cultivation: Advanced Biotechnologies. New York: Elsevier. Lk 147.
  6. Kailis, Stan (2007). Producing Table Olives. Collingwood, Vic.: Landlinks Press. Lk 206–207.
  7. Kalamata Olives Nutrition. Vaadatud 07.11.2014.