Kääbik: Viie väe lahing

Allikas: Vikipeedia
Kääbik: Viie väe lahing
The Hobbit: The Battle of the Five Armies
Režissöör Peter Jackson
Stsenarist Fran Walsh
Philippa Boyens
Peter Jackson
Guillermo del Toro
Helilooja Howard Shore
Peaosades Martin Freeman
Ian McKellen
Richard Armitage
Christopher Lee
Hugo Weaving
Orlando Bloom
Produtsent Carolynne Cunningham
Zane Weiner
Fran Walsh
Peter Jackson
Tootja New Line Cinema
Metro-Goldwyn-Mayer
WingNut Films
Levitaja Warner Bros. Pictures
Aasta 2014
Kestus 144 minutit
Riik Uus-Meremaa
Ameerika Ühendriigid
Keel inglise
Eelarve 250 mln dollarit
Piletitulu 956 mln dollarit

"Kääbik: Viie väe lahing" (inglise keeles The Hobbit: Battle of the Five Armies) on kolmas ja viimane osa ulmefilmide triloogiast, mille režissöör Peter Jackson lavastas J. R. R. Tolkieni 1937. aastal ilmunud raamatu "Kääbik ehk Sinna ja tagasi" ainetel.

Sellele eelnesid "Kääbik: Ootamatu teekond" (2012) ja "Kääbik: Smaugi laastatud maa" (2013). Triloogia on Jacksoni varasema filmitriloogia "Sõrmuste isand" eellugu. Film esilinastus 12. detsembril 2014.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Bilbo Paunaste, Thorin Tammiskilp ja tema päkapikkude kompanii on kogemata maailma vallandanud eluohtliku jõu. Vihane Smaug valab oma viha välja Järvelinna meeste, naiste ja laste peale. Thorin Tammiskilpi tabab lohetõbi ning ta toob ohvriks sõpruse ja au, et leida üles legendaarne Laekakivi. Bilbo üritab seejärel Thorinile aru pähe panna, sest haldjad ja Järvelinna inimesed on omavahel liidu moodustanud ning Thorini appi kutsutud päkapikkude armee valab õli veel enam tulle. Samal ajal ei märka keegi peale Gandalfi, et ohtlik vaenlane on Keskmaale naasnud ja Üksildase mäe poole on teel Sauroni leegionid.