Juudi Geto Politsei

Allikas: Vikipeedia
Juudi Geto Politsei Varssavi getos. Mai 1941
Varssavi geto Juudi Geto Politsei jalgrattarood

Juudi Geto Politsei (saksa keeles Jüdische Ghetto-Polizei; ametlikult Juudi Korrakaitseteenistus, saksa keeles Jüdischer Ordnungsdienst, poola keeles Żydowska Służba Porządkowa) oli Saksa okupatsiooni ajal Kesk- ja Ida-Euroopa maade juudi getodes Saksa võimude poolt moodustatud abipolitseiteenistus. Tegutses aastatel 19401944.

Ametlikult allus Juudi Geto Politsei kohalikule Judenratile, kuid faktiliselt allusid nad otseselt ka kohalikule politseivõimule ja SS-ile. Juudi Geto Politsei ülesandeks oli avaliku korra kaitse. Hilisemal perioodil pidi Juudi Geto Politsei aitama Saksa võime juutide deportreerimisel.[1]

Juudi Geto Politsei isikkoosseisu maksimaalne suurus oli Varssavi getos 2000 meest, Lódzi getos 800, Lvivi getos 500, Kaunase getos 200 ja Krakówi getos 150. Juudi Geto Politseil mundrit ei olnud, nad kandsid erariideid. Neil olid vormimütsid ja ametitunnusega käesidemed.[2]

Tulirelvi Juudi Geto Politseil ei olnud.[3] Küll aga olid nad varustatud kumminuiadega.[4]

Kui juudi getod likvideeriti, siis Juudi Geto Politsei saadeti laiali. Politseinikud kas saadeti koonduslaagritesse või lasti maha.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://www.yivoencyclopedia.org/article.aspx/Ghettos/Ghetto_Police
  2. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 24. märts 2015. Vaadatud 24. augustil 2014.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  3. http://www.axishistory.com/books/137-germany-military-other/foreign-volunteers/9044-juedischer-ordnungsdienst
  4. https://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/glossJ.html