Jurek Becker

Allikas: Vikipeedia
Jurek Becker (1993)

Jurek Becker (sünninimi Jerzy Bekker; oletatavalt 30. september 1937, Łódź, Poola14. märts 1997 Sieseby, Schleswig-Holstein) oli juudi päritolu Saksa kirjanik.

Jurek Becker sündis Poolas Łódźis juudi perekonnas. Tema isa Mieczyslaw Bekker (hiljem Max Becker, 1900–1972) töötas prokuristina tekstiilivabrikus, ema Anette Bekker oli õmblejanna. Teise maailmasõja ajal paigutati Bekkerite perekond 1940. aastal Łódźi getosse. Et vältida deporteerimist, võltsis Jureki isa ta sünniaega näidates teda vanemana. Hiljem ta õiget sünniaega enam ei mäletanud. Getost saadeti Jurek koos oma emaga Ravensbrücki koonduslaagrisse ja sealt edasi Sachsenhauseni koonduslaagrisse. Varsti koonduslaagrist vabanemise järel suri Anette Bekker kurnatusse. Oświęcimi koonduslaagris viibinud Mieczyslaw Bekkeril õnnetus rahvusvaheliste abiorganisatsioonide abiga oma poeg üles leida.

Teise maailmasõja järel asusid Max Becker ja Jurek Becker 1945. aastal elama Ida-Berliini. 1955. aastal lõpetas Jurek Becker gümnaasiumi ja läks vabatahtlikult teenima Kasarmeeritud Rahvapolitseisse, mis 1956. aastal formeeriti ümber Saksa DV Rahvaarmeeks. Ta astus ka Vaba Saksa Noorsoo Liitu. 1957. aastal asus ta Berliini Humboldti Ülikoolis filosoofiat õppima ja astus ka Saksamaa Sotsialistlikku Ühtsusparteisse. 1960. aastal jäi tal ülikool pooleli.[1]

1960. aastal hakkas ta DEFA juures õppima filmistsenaariumite kirjutamist. 1962. aastal sai ta DEFA koosseisuliseks stsenaristiks.[2] Ta kirjutas ka telelavastusi ja kuuldemänge. Kui tema filmistsenaarium "Jakob der Lügner" ("Valetaja Jakob") 1968. aastal tagasi lükati, töötas ta selle ümber romaaniks, mis ilmus 1969. aastal ja mille põhjal tehti 1974. aastal film. Romaani eestikeelne tõlge ilmus 1981. aastal.

1973. aastal ilmus Beckeri teine romaan "Irreführung der Behörden" ("Ametivõimude eksitamine"). Samal aastal valiti ta ka Saksa DV Kirjanike Liidu juhatusse. 1976. aastal kirjutas Jurek Becker alla kaheteistkümne kirjaniku avalikule kirjale Wolf Biermannilt Saksa DV kodakondsuse äravõtmise vastu. Selle eest heideti ta välja Saksamaa Sotsialistlikust Ühtsusparteist ja Saksa DV Kirjanike Liidu juhatusest.

1977. aastal astus Jurek Becker protestiks kirjanik Reiner Kunze Saksa DV-st väljasaatmise vastu Saksa DV Kirjanike Liidust välja ning asus ametivõimude loal elama Lääne-Saksamaale. Lääne-Saksamaal jätkas ta kirjanduslikku tegevust ning oli külalisprofessor mitmes ülikoolis.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]