Juraciški

Allikas: Vikipeedia
Juraciški

[ Juratsiški ]
valgevene Юрацішкі * / Juraciški *transkriptsioon: Juratsiški
vene Юратишки (Juratiški)

Elanikke 1501 (2009)[1]

Koordinaadid 54° 2′ N, 25° 56′ E
Juraciški (Valgevene)
Juraciški

Juraciški (transkribeerituna Juratsiški) on alev Valgevenes Hrodna oblastis Iŭje rajoonis. Alev on Juraciški külanõukogu halduskeskuseks. Asula nimi on poola keeles Juraciszki, leedu keeles Jurotiškės või Jūrotiškės. Asulast nelja kilomeetri kaugusel on Lida-Maładziečna raudteel samanimeline raudteejaam.

Alevis asub toiduainete tööstus. Vaatamisväärsusteks on õigeusu kirik, saksa sõdurite hauad Esimese maailmasõja ajast ja XIX sajandil rajatud mõisakompleks.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Alevit mainitakse esimest korda XVI sajandil. Juraciški kuulus nii Goštautastele, Nemiradele kui ka Kopaczidele. Alevit rüüstasid nii Moskva kui ka Rootsi väed.

Aastast 1795 kolmanda Poola jagamise tagajärjel Venemaa koosseisus. Uuteks omanikeks olid Kaściałoŭskid ja Radkievičid. Peale Esimest maailmasõda kuulus Juraciški Poola koosseisu, 1939. aastast Nõukogude Liitu. Aastal 1957 sai vahepeal alevi staatuse kaotanud asula taas aleviks.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 2. juuni 2015. Vaadatud 24. juunil 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]