Juju

Allikas: Vikipeedia
1873. aasta illustratsioon "Ju-ju majast", millel on näha erinevaid kolpadest ja kontidest tehtud juju kujukesi

Juju või Ju-Ju on kas Lääne-Aafrika või Prantsuse päritolu sõna,[1] mida kasutasid eurooplased, märkimaks Lääne-Aafrika põlisusundeid.[2] Tänapäeval tähistab see mitmesuguseid ebausuga seotud asju, näiteks amuletti või loitsu, mida kasutatakse Lääne-Aafrika nõiduses.[3]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Nimetus juju ja sellega seostuvad tavad on saanud tuntuks Lõuna- ja Põhja-Ameerika riikides Lääne-Aafrikast pärit mustade orjade vahendusel. Juju on säilinud mõnedes kohtades Lõuna- ja Põhja-Ameerikas tänapäevani, iseäranis maroonide juures, kes on hoidnud alles oma Aafrika traditsioone.

Erinevalt tavaarusaamast pole juju hoolimata lingvistilisest ja muudest sarnasustest seotud voodoo'ga (Lääne-Aafrikas teatud ka kui vodun). Juju on omandanud praegusajal ka sarnasusi karmaga. Head juju't võib põhjustada ükskõik milline heategu: päästes puu otsast kassi või tagastades kellegi kadunud raamatu. Halba juju't saab esile kutsuda umbes sama kergelt. Selline kontseptsioon on seotud juju objektide õnne ja vedamist toovate arvatavate omadustega. Juju'd on tavaliselt väiksed nõid-arstide tehtud amuletid või asjad, mida kantakse endaga kaasas.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Juju at Dictionary.com. Vaadatud 12.03.2014.
  2. Augustus Ferryman Mockler-Ferryman, Imperial Africa: the rise, progress and future of the British possessions in Africa, Volume 1, 1898.
  3. Oxford English Dictionary. (1971). Oxford University Press.