Juan Cabanilles

Allikas: Vikipeedia
Juan Bautista José Cabanilles
Sündinud 6. september 1644 Algemesi
Surnud 24. aprill 1712 Valencia
Elukutse organist ja helilooja

Juan Bautista José Cabanilles [kavan'iljes] (6. september 1644 Algemesi Valencia lähedal – 24. aprill 1712 Valencia) oli hispaania organist ja helilooja.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tõenäoliselt alustas ta oma muusikuteed kohalikus kirikus kooripoisina. Hiljem õppis Valencia katedraalis preestriks, hariduse hulka kuulusid ka muusikatunnid. 1665. aastal, kui Cabanilles oli 20-aastane, nimetati ta katedraali abiorelimeistriks. Aasta hiljem sai ta orelimeistri koha. 22. septembril 1668 pühitseti ta preestriks. Cabanilles jäi orelimeistri kohale järgmiseks 45 aastaks, kuigi loomingu kõrghetkedel oli tal harva aega oma ametikohustusi täita.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Mitmed Cabanillesi teosed on virtuooslikud ning oma ajast ees, kuid laiemas plaanis järgib tema looming 16. sajandi Hispaania muusikatraditsiooni. On säilinud hulk tema orelile kirjutatud teoseid (tiento'd, tokaatad, passakaljad ja muid töid) ning lisaks mitmeid kooriteoseid.

Cabanillesi üks tuntumaid teoseid on "Batalla imperial", kus klavessiini abil on edasi antud trummipõrinat, hobuste kabjalööke, lahingulärmi. Seda teost peetakse programmilise muusika alguseks.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]