Jo Benkow

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Josef Elias Benkowitz)
Jo Benkow (2007)

Jo Benkow (sündinud Josef Elias Benkowitz; 15. august 1924 Trondheim18. mai 2013 Oslo) oli Norra poliitik, Høyre liige ja 19851993 Norra parlamendi Stortingi president.

Benkow sündis Trondheimis, aga kolis lapsena koos vanematega Osloga piirnevasse Bærumi valda. Et ta oli juut, põgenes ta pärast Norra okupeerimist Natsi-Saksamaa poolt Rootsi kaudu Suurbritanniasse, kus ta sõja lõpul teenis Norra õhuväes. Pärast sõda tuli ta sünnimaale tagasi ja hakkas tööle fotograafina.

1965 valiti Benkow Stortingisse Høyre esindajana. Ta sai kiiresti üheks mõjukamaks parlamendi liikmeks. 19801984 oli ta Høyre juht ja 1981–1985 Høyre saadikurühma juht Stortingis. 9. oktoobril 1985 valiti ta parlamendi spiikriks ja sellel kohal oli ta kuni pensionile jäämiseni 30. septembril 1993. Ta oli parlamendi liige kokku 28 aastat.

1983. aastal oli ta Põhjamaade Nõukogu president. Ta oli muu hulgas Rahvusvahelise Inimõiguste Helsingi Föderatsiooni president ja õpetas Bostoni ülikoolis rahvusvahelisi suhteid. Ta kirjutas raamatuid inimõiguste kohta ja monarhia olukorrast Norras. Tema raamat "Olav – menneske og monark" ("Olav – inimene ja monarh") sai bestselleriks.

Benkow oli nõutud kõneleja Lähis-Ida poliitika ja antisemitismi teemadel. Viimastel aastatel äratas ta tähelepanu sellega, et nimetas oma erakonnakaaslast, endist ministrit ja Høyre juhti Kåre Willochit "kõige suuremate eelarvamustega inimeseks kogu maal", käsitledes Willochi vaateid Lähis-Ida konfliktile ja tema kriitikat Iisraeli suhtes.