Johann Christoph Bach

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib 1642–1703 elanud heliloojast; samasse suguvõssa kuulusid ka Johann Christoph Bach (1645–93), Johann Christoph Bach (1671–1721) ja Johann Christoph Friedrich Bach.

Johann Christoph Bach.

Johann Christoph Bach (6. detsember 1642 Arnstadt31. märts 1703 Eisenach) oli Saksa barokiajastu muusik ja helilooja.

Ta sündis Arnstadtis ja tema isa oli Heinrich Bach, Johann Sebastian Bachi vanaonu. Johann Christoph Bach oli ka J. S. Bachi esimese naise Maria Barbara Bachi onu.

Johann Christoph Bachi kuulsuse heliloojana ületas tema perekonnas ta eluajal vaid Johann Sebastian. Ta töötas Eisenachis organistina, hiljem samas õukonna kammerorkestri muusikuna. Tema vend Johann Michael Bach (Johann Sebastian Bachi äi ja Maria Barbara isa) oli samuti helilooja.

Mõned ta töödest omistati hiljem Johann Sebastianile, kuid hiljuti tuvastati Johann Christophi autorsus. Üks ta tuntumaist teostest on kantaat "Meine Freundin, du bist schön", mis põhineb "Saalomoni ülemlaulul". Ka ta vanim poeg Johann Nicolaus Bach oli helilooja.

Vaatamata edule muusikuna kannatas Johann Christoph Bach rahapuuduse käes. See võis olla põhjus, miks teda ei valitud Johann Sebastiani eestkostjaks, kui tolle vanemad surid. Kui Johann Christoph Bach Eisenachis suri, oli ta ränkades võlgades.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]