Jim Ollinovski

Allikas: Vikipeedia
Ott Ollino ehk Jim Ollinovski kalm Elva kalmistul, august 2012.

Jim Ollinovski (kodanikunimega Ott Ollino; 23. juuli 1974 Elva23. aprill 1993 Pärnu[1][2]) oli eesti kirjanik ja kunstnik.

Kirjanikuna viljeles ta nii luulet kui ka proosat, oli ka näitekirjanik.

Ollinovskilt on ilmunud kaks postuumset luulekogu: "Luuletused" (Tallinn: Detlar, 1994, koostanud Ülo Haljasorg) ja "Aeroplaan esimesest pilgust" (Tallinn: Pilgrim, 2009, koostajad Epp Ollino ja Mart Velsker). Suur osa ta loomingust on siiski endiselt avaldamata, suurem jagu sellest asub Eesti Kirjandusmuuseumis. Ollinovski luuletustest üks tuntumaid on "Unustatu", mida Meelis Leisi viisistatuna on laulnud ansambel Ummamuudu. Samuti on tema sõnadele tehtud Kago laul "Öiste vestluste vari".

Kunstis kasutas Ollinovski ohtralt innovaatilist tehnikat.[viide?] Tema graafika näitusi on toimunud Elvas ja Tartus.[viide?]

Jim Ollinovski luule on mitmekülgne ja avangardne, iseloomulikud on rohked viited kirjandustekstidele ja muusikale eri ajastutest ja riikidest. Sagedasemad on seosed Ladina-Ameerika kirjandusega (Fernando Pessoa, Jorge Luis Borges) ning ansamblitega King Crimson ja Joy Division.

"Nende otsingute juures on mõjutusi 20. sajandi Euroopa avangardsetest kirjandusvooludest, mütoloogiliste maailmade uurimisest, filosoofiast, rock-kultuurist jm, kuid samas pole autor jäänud pelgalt mõjualuseks, vaid on oma parimates luuletustes leidnud sel­lise kirjutamisviisi, mis teda teistest eesti kirjanikest eristab," iseloomustas tema loomingut kirjandusteadlane Mart Velsker[3]. Kriitik, kirjanik ja muusik Lauri Sommer on nimetanud Ollinovskit 1990. aastate alguse kõige andekamaks noorpoeediks.[4]

Ehkki Jim Ollinovski loometee jäi lühikeseks, on ta avaldanud mõju laiemalt kui varasurnud autori puhul arvata võiks. Tema mõju on tunnistanud näiteks luuletaja fs ning laulja ja laulukirjutaja Kerli Kõiv.

Teoseid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Vikerkaar nr 8/1993 (luulevalik: "Unenäoagent"; "Kymme I"; "Kymme IV"; "Kymme VIII")
  • Vikerkaar nr 10-11/2009 (luulevalik: "Ta mind pettis Homerosega", "tamm, tammepuu", "*appi, kes see lurjus...", "Neli tankisti ja koer", "*matkaja võeti kinni...", "*koerte luud...", "*silmapiir on sinine...", "*nurkades kappides kappidel..."

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Mart Velsker "Saateessee raamatule "Aeroplaan esimesest pilgust"" Tallinn: Pilgrim, 2009
  • Lauri Sommer "Lendurist rääkides" Looming 5/2010

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]