Jevgeni Kissin

Allikas: Vikipeedia
Jevgeni Kissin 2009. aastal

Jevgeni Igorevitš Kissin (sündinud 10. oktoobril 1971) on vene klassikaline pianist ja endine imelaps. Ta on eriti tuntud romantiliste heliloojate, eelkõige Frédéric Chopini ja Ferenc Liszti loomingu interpretatsioonide poolest.

2002. aastast oli ta Suurbritannia kodanik[1] ning alates 2013. aastast on Iisraeli kodanik. Aastast 2016 elab ta Prahas.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Kissin sündis Moskvas juudi perekonnas. Tunnustatud imelapsena hakkas ta 6-aastaselt õppima klaverit kuulsas Gnessinite-nimelises muusikakoolis andekatele lastele. Seal oli tema õpetaja Anna Kantor (1923–2021), kes jäi Kissini ainukeseks klaveriõpetajaks.[2]

Kissin debüteeris kümneaastaselt, esitades Uljanovski Sümfooniaorkestriga Mozarti klaverikontserdi nr 20 d-moll. Aasta hiljem andis ta oma esimese soolokontserdi. Rahvusvahelisel tasemel märgati Kissini annet 1984. aastal, kui ta 12-aastaselt koos Moskva Filharmooniaorkestriga Moskva Konservatooriumi suures saalis esinedes mängis ja lindistas mõlemad Chopini klaverikontserdid. Esimest korda sõitis Kissin Ida-Euroopasse esinema aastal 1985, aasta hiljem läks ta ringreisile Jaapanisse. Aastal 1987 tegi ta Lääne-Euroopa debüüdi Berliini Festivalil, samuti Ühendkuningriigis koos dirigent Valeri Gergijevi ning viiuldajate Maksim Vengerovi ja Vadim Repiniga Liechfieldi Festivalil.

Aastal 1988 toimus Kissini ringsõit Euroopas koos orkestriga Moskva Virtuoosid ja Vladimir Spivakoviga, samal ajal tegi ta ka Londonis debüüdi koos Londoni Sümfooniaorkestriga Valeri Gergijevi juhatuse all. Sama aasta detsembris mängis ta koos Herbert von Karajaniga Berliini Filharmoonias vana-aastakontserdil Tšaikovski klaverikontserti nr 1, mida rahvusvahelises telepildis kanti üle paljudes riikides. Seda esinemist korrati järgnenud aastal Salzburgi Lihavõttefestivalil.

Septembris 1990 tegi Kissin oma debüüdi Põhja-Ameerikas, mängides Chopini kahte klaverikontserti koos New Yorgi Filharmooniaorkestriga Zubin Mehta juhatusel. Tema esimene soolokontsert pianistina toimus Carnegie Hallis sajandivahetuse hooajal. Oma esimese sooloesinemise klaveril tegi ta 1997. aastal Londonis, BBC Promenaadikontsertide raames.[3]

Kissin on teinud regulaarseid kontserdireise Euroopas, Ameerikas ja Aasias. Ta on esinenud koos peaaegu kõigi maailma juhtivate orkestritega ja selliste dirigentidega nagu Claudio Abbado, Vladimir Ashkenazy, Daniel Barenboim, Sir Colin Davis, Valeri Gergijev, Carlo Maria Giulini, Mariss Jansons, Herbert von Karajan, James Levine, Sir Andrew Davis, Lorin Maazel, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Sir Georg Sollti, Jevgeni Svetlanov ja Juri Temirkanov. Kissin on esitanud kammermuusikat koos Martha Argerichi, Gidon Kremeri, James Levine, Miša Maiski, Thomas Quasthoffi, Isaac Sterni ja teiste muusikutega, kes on Kissini virtuooslikkust hinnanud.

Lisaks klassikalisele muusikale esitab Kissin ka jidiši- ja venekeelset poeesiat. Tema jidišikeelse CD andis 2010. aastal välja Forward Association. [4][5] 2007. aastal sai professionaalse kammerooperi firma City Opera of Vancouver, mida juhtis dirigent Charles Barber.[6]

Kissin on saanud palju muusikaauhindu.

  • 1987 sai ta Osaka Sümfooniahalli Kristallauhinna aasta 1986 parima esinejana (tema esimene esinemine Jaapanis).
  • 1991 sai ta aasta muusiku auhinna Itaalias Sienas asuvalt Chigiana Muusikaakadeemialt.
  • 1992 oli ta aukülaline Grammyde jagamise tseremoonial, mille otseülekannet vaatas kuni miljon inimest
  • 1995. aastal sai Ameerika Muusika Noorimaks Instrumentalistiks.
  • Noorima auhinnasaajana aastal 1997 sai ta prestiižse Triumfi Auhinna Vene kultuuri panustamise eest, mis on üheks kõige suuremaks kultuuriauhinnaks Venemaal.
  • Temast sai esimene pianist, kes kutsuti esinema BBC Promenaadikontsertidele (1997)
  • 2000. aastal oli ta esimene solist-kontsertpianist, kes kutsuti esinema Promenaadikontsertide hooaja avaüritusele.
  • 2001. aasta mais sai Kissin Manhattani Muusikakooli audoktoriks.
  • 2003. aasta detsembris sai ta Moskvas ühe Vene kõige kõrgema muusikaauhinna – Šostakovitši auhinna.
  • 2005. aasta juunis nimetati ta Londoni Kuningliku Muusikaakadeemia auliikmeks. *Märtsis 2009 sai ta Hongkongi Ülikooli audoktoriks.

Kissini klaverisalvestised on sageli saanud auhindu, näiteks Edison Klassiek Hollandis ja Diapasion d'Or ja Grand Prix La Nouvelle Académie du Disque Prantsusmaal, samuti muusikaajakirjadelt üle maailma. Skrjabini, Medtneri ja Stavinski töödest tehtud salvestised aitasid tal võita 2006. aasta Grammy parima sooloinstrumentalistina ning 2002. aastal nimetati ta Echo Klassik aastasolistiks. 2010. aastal sai ta Grammy parima instrumentaalse sooloesinemise eest (koos orkestriga), kui ta esitas Prokofjevi klaverikontserdid nr 2 ja 3 koos filharmooniaorkestriga, mida juhatas Vladimir Ashkenazy.

Tema esimene stuudiosalvestus 1988. aastal RCA Real Sealile oli Rahmaninovi klaverikontsert nr 2 koos Londoni Sümfooniaorkestriga ning kuue etüüd-stseeniga. Teised palad, mille ta salvestas RCA Read Seali jaoks, olid kaks Chopini esinemiskava, üks nelja Ballaadi, Barkarooli, Unelaulu ja Scherzo nr 4. Samuti ka 24 prelüüdi, sonaat nr 2 ja polonees A-bemoll; Beethoveni Kuupaistesonaat, Brahmsi Paganiniteemalised variatsioonid ja Francki prelüüd, koraal ja fuuga; Schumanni Fantaasiad, viis Liszti etüüdi; Schumanni Kreisleriana ja Bach-Busoni Chaconne; Bach-Busoni Toccata, Adagio ja Fuuga C-duur, Glinka-Balakirevi Lõoke ja Mussorgski Näitusepildid; Schumanni sonaat nr 1 fis-moll ja "Karneval"; samuti ka ainult Brahmsi sisaldav CD, millel on sonaat nr 3 f-moll ja 5 Ungari tantsu.

Duetina koos James Levinega esitatud Schuberti palad olid salvestatud Carneige Hallis 2005 ning avaldatud 2006. aastal. Teised albumid, sealhulgas Schuberti sonaat nr 21 B-moll ma-zooris ja Schubert-Liszti Neli Laulu, Schuberti Uitaja Fantaasia, Brahmsi Seitse Teost, Liszti Ungari Rapsoodia nr 12 ja Haydeni sonaat nr 30 A-duur, sonaat nr 52 Mi-bemoll mažooris ning Schuberti sonaat a-moll.

Jevgeni Kissin 2011. aastal

Kissini kontserdisalvestiste seas on ka täielik komplekt Beethoveni klaverikontsertidest koos Sir Colin Davisega ja Londoni Sümfooniaorkestriga; Mozarti Klaveriokontsert nr 24 ja Schumanni Klaverikontsert koos Viini Filharmooniaorkestriga ning Levine'iga; Beethoveni Klaverikontsert nr 2 ja 5 koos Filharmoonia orkestriga ja Levine'iga; Haydeni Kontsert D-duur, Šostakovitši Kontsert nr 1 koos Moskva Virtuoosi ja Spivakoviga; Beethoveni Koraal Fantaasia koos Berliini Filharmooniku ja Abbadoga; Prokofievi Kontsert nr 2 ja 3 Filharmoonia orkestri ka Ashkenzayga. Hiljutine Mozarti kontsertide nr 20 ja 27 salvestus koos kammerorkestriga Kremerata Baltica saab varsti avaldatud EMI-s.

Christopher Nupeni dokumentaalfilm "Evgeny Kissin: The Gift of Music", avaldati 2000. aastal videona ning DVDna RCA Red Seal poolt. 2010.–2011. muusikahooajal näeb kohtumisi suuremates linnades üle Euroopa. Pärast seda asub ta Põhja-Ameerika tuurile, ees ootamas soolokontserdid, kammermuusika esitamine koos Juri Bashmetiga ja esinemised koos Bostoni Sümfooniaorkestri, Chicago Sümfooniaorkestri ja Metropolitani Ooperiorkestriga.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Musical America, aasta instrumentalist, 1994
  • Võidu auhind, silmapaistev panus Venemaa kultuuri (noorim auhinna saanu), 1997
  • Manhattan School of Musicu audoktor, New York 2001
  • Royal Academy of Musicu auliige 2005[7]
  • Herbert von Karajani auhind, Baden-Baden, Saksamaa (2005)
  • Auhind parima sooloinstrumentalisti esinemise eest (ilma orkestrita), 2006
  • Arturo Benedetti Michelangeli auhind, Brescia, Italy 2007
  • Auhind parima sooloinstrumentalisti esinemise eest (orkestriga), 2009
  • Hebrew University of Jerusalemi audoktor 2010

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Pianist Kissin protests against BBC anti-Israel bias. Vaadatud 20.04.2012
  2. Vadim Prokhorov (2. jaanuar 2004). "The prodigy". The Guardian. Vaadatud 20.04.2012.
  3. Nicholas Wroe (4. märts 2000). "An ordinary genius". The Guardian. Vaadatud 20.04.2012.
  4. On The Keys of Yiddish Poetry: Poems by Yiddish Poets Read by Evgeny Kissin
  5. Geoffrey Norris (31. juuli 2006). "Magical music in the mountains". Telegraph. Vaadatud 20.04.2012.
  6. City Opera Vancouver. Who's Who. Evgeny Kissin. Vaadatud 20.04.2012

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://www.thejc.com/news/uk-news/25549/pianist-kissin-launches-anti-israel-bbc-bias-campaign
  2. Vadim Prokhorov (2 January 2004). "The prodigy". The Guardian. Retrieved 2008-04-20.
  3. Nicholas Wroe (4 March 2000). "An ordinary genius". The Guardian. Retrieved 2008-04-20.
  4. On The Keys of Yiddish Poetry: Poems by Yiddish Poets Read by Evgeny Kissin.
  5. Geoffrey Norris (31 July 2006). "Magical music in the mountains". Telegraph. Retrieved 2008-04-20.
  6. http://cityoperavancouver.com/
  7. "Biography, biography". Kissin.dk. Retrieved 13 September 2009.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]