Jasnaja Poljana

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib Lev Tolstoi kodukohast; teiste samanimeliste kohtade kohta vaata lehekülge Jasnaja Poljana (täpsustus)

Mõisahoone

Jasnaja Poljana (vene keeles Ясная Поляна) asub Venemaal 12 kilomeetri kaugusel Tulast. Koht on tuntud kirjanik Lev Tolstoi kodukohana.

Jasnaja Poljanas asub kirjaniku haud ja muuseum.

Kohe pärast Lev Tolstoi surma muudeti kirjaniku mõis muuseumiks. Muuseum koosneb Tolstoi häärberist, koolimajast, mille kirjanik talupoegade lastele asutas, ning pargist koos kirjaniku hauaga. Selle esimeseks juhatajaks sai Tolstoi tütar Aleksandra. Ka praegune muuseumi juhataja (aastast 2012) Jekaterina Tolstaja (sündinud 1972) on üks Tolstoi järeltulijatest.

Muuseumis võib näha Tolstoi isiklikku mööblit ja raamatukogu (kogus on 22 000 köidet) ning ka selliste kuulsate maalikunstnike nagu Ivan Kramskoi, Ilja Repini, Nikolai Ge, Valentin Serovi ja Leonid Pasternaki teoseid.

Teise maailmasõja ajal oli mõis sakslaste poolt okupeeritud, kuid Nõukogude valitsus oli juba varem väärtuslikumad esemed evakueerinud. Pärast sõda mõis ja muuseum restaureeriti ning praegu on see populaarne turismiobjekt.