Jaroslavli lennuõnnetus

Allikas: Vikipeedia
Jaroslavli lennuõnnetus
Intsidendi ülevaade
Kuupäev 7. september 2011
Koht Volga jõe kaldal Venemaal Jaroslavlis
Reisijaid 37
Meeskond 8
Hukkunuid 44
Ellujääjaid 1
Õhusõiduki tüüp Jakovlev Jak-42D
Tõusis õhku Tunošna lennujaam, Jaroslavl
Sihtkoht Minsk-1, Minsk
Lennufirma Yak-Service

Jaroslavli lennuõnnetus juhtus 7. septembril 2011 Venemaal Jaroslavli linna lähedal Tunošna lennujaama lähedal. Õnnetusse sattunud reisilennuk vedas Jaroslavli Lokomotiivi jäähokimeeskonda[1]. Kõik lennukis viibinud inimesed peale ühe hukkusid.

See oli tšarterlend, mille sooritas lennukompanii Yak-Service lennukiga Jak-42D. Hokimeeskond pidi lendama Minskisse, et pidada seal Kontinentaalse Hokiliiga (KHL) kohtumine sealse Dinamoga.

Lennuk startis Tunošna lennuväljalt, mis on Jaroslavli peamine lennuväli ning asub 17 km kaugusel Jaroslavlist idas ja 40 km kaugusel Kostromast läänes. See on endine sõjaväelennuväli, mis 1998 anti üle Jaroslavli oblastile.

Ilm oli sel päeval lendamiseks sobiv. Puhus põhjatuul 3 m/s, nähtavus oli 10 km, taevas olid kihtrünkpilved, mille alumine piir oli 1 km kõrgusel. Õhutemperatuur oli +18 °C.

Kuni kiiruseni 165 km/h vastas lennuki kiirus mootori töörežiimile, aga hiljem ei kasvanud nii palju, kui oleks võinud mootori töö põhjal oodata. Sel põhjusel ei suutnud lennuk tükk aega end maast lahti rebida ja sõitis maandumisraja otsast üle. Alles 400 m kaugusel maandumisraja otsast suutis lennuk õhku tõusta, tehes seda harilikult maapinnalt. Siis oli aga juba hilja. Lennuk põrkas kokku instrumentaalmaandumissüsteemi antenniga, mis asus maandumisraja otsast 435 m kaugusel ja ulatus 3 m kõrgusele maapinnast, samuti selle konteineriga. Lennuk ei tõusnud kõrgemale kui 5-6 meetrit, vaid kaotas veelgi kiirust, põrkas kokku puudega ja langes maha umbes 600 m kaugusel stardiraja otsast. Lend kestis kokku üksnes 5 sekundit. Maha kukkudes lennuk purunes. Enamik rususid asus 800–900 m kaugusel stardiraja otsast.

Lennuväli asub Volga jõe kaldal kohas, kus Tunošna jõgi suubub Volgasse (jõe järgi on ka lennujaam nime saanud). Suur osa lennukirusudest jäi pidama Tunošna jõkke. Rusudes puhkes tulekahju, mille põhjustas süttinud lennukikütus. 39 inimest hukkus kohet traumade tõttu, 3 uppus jõkke ja haiglasse suudeti toimetada üksnes kaks inimest, kellest üks suri 12. septembril.

Õnnetust uurinud komisjoni novembris 2011 avaldatud raportist selgus, et piloodid vajutasid lennuki hoovõtu ajal eksikombel pidurile.[2]. Kes pilootidest seda tegi, ei õnnestunud välja selgitada, sest selliseid asju lennuki must kast ei salvesta. Lennujaam ja lennuk tunnistati tehniliselt korras olevaks, ka reisijate paigutus vastas nõuetele.

Lennuõnnetuses hukkunud hokimeeskond[muuda | muuda lähteteksti]

Jakovlev Jak-42
Kārlis Skrastiņš

Märkus: (1) - topeltkodakondsus

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]