Jaanus Saks

Allikas: Vikipeedia
Wild Disease
Jaanus Saks ETV "Ringvaate" salvestusel Foto: Ave Maria Mõistlik, 3. veebruar 2013
Jaanus Saks ETV "Ringvaate" salvestusel
Foto: Ave Maria Mõistlik, 3. veebruar 2013
Sünninimi Jaanus Saks
Tuntud kui Wild Disease, Jay-C
Sündinud 11. veebruar 1986
Päritolu Tallinn, Harjumaa
Stiilid hiphop
Elukutse räppar
Tegev 2000–praeguseni
Plaadifirma Masterhead Records
Seotud esitajad Grand City Pelgu Kings, Genka, Toe Tag, Metsakutsu
Veebileht [1]

Jaanus Saks (esinejanimega Wild Disease; sündinud 11. veebruaril 1986[1]) on Eesti räppar, produtsent, laulukirjutaja ja ansambli Põhja-Tallinn asutajaliige.

Pelgulinnast pärit Jaanus Saks on tegelenud räppimisega alates aastast 2000. 2015. aasta kevadel osales ta Kanal 2 sarisaates "Laula mu laulu".

Lapsena laulis ta Hirvo Surva taktikepi all Revalia poistekooris ja õppis Westholmi gümnaasiumis akordioni eriala. Oma esimesed lood salvestas ta koos lapsepõlvesõpradega sõbranna keldris kassettmakile, taustaks süntesaatori rütm ja soundid. Põhikoolis tegi koos paari klassivennaga loo, mis pühendati inglise keele õpetajale.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

1990. aastate lõpus koondus suurem seltskond räppmuusika entusiaste ja umbes 1999/2000. aastal moodustus artisti ümber esimene punt GCP Kingz (Grand City Pelgu Kingz). Suurem osa muusikat avaldati interneti keskkonnas, mis tõi kaasa suhteliselt suure fännibaasi ja vanematelt tegijatelt halvustava hellitusnime "netiräpparid". 2001 aastal jõuti esimese albumini, mis anti ise välja ning levis käest kätte. Jaanus Saksa kodustuudios on oma esimesi räpilugusid salvestanud teiste seas ka Metsakutsu, Faze, Big Mora, Riku The Patron, Bad Art, Sandra Ashilevi, Young Locos ja grupi 10-6 ja Põhja-Tallinna liikmed.

GCP esinemised toimusid enamasti underground-räpipidudel, mida korraldati ise või siis olid korraldajaks sõpruskonda kuuluvad inimesed. Enamik kontserte toimus Tallinnas. Millenniumi esimese kümnendi esimeses pooles võttis Wild Disease osa ka Eesti MC Battle'ist.

Saks avaldas 2020. aastal albumi "Dekaad".[2]

Põhja-Tallinn[muuda | muuda lähteteksti]

2007. aastal moodustas Wild Disease ansambli Põhja-Tallinn (PTLN), mis on nüüdseks eesti popisugemetega hiphopansambel. Algselt oli plaan teha ühekordne projekt Pelgulinnast pärit kolmest hiphopparist ja naislauljast ning mujalt Tallinnast pärit kolmeliikmelisest live-bändist. Tuumiku moodustasid Jaanus Saks e Wild Disease, Risto Vürst ehk Fate ja Kenneth Rüütli ehk Kenny ning Maia Vahtramäe, bändi kutsuti Eric Kammiste (kitarr), Meelik Samel (bass) ja Robert Loigom (trummid). Esimene Põhja-Tallinna singel oli 8-minutiline "Probleem". Loos tegid kaasa Fate, Wild Disease, Ice, Dizzy, Drama, Bob, Junior O, Lil Carl, Metsakutsu, Chance, Mini, Genka. Lugu esitleti Raadio 2 Programmi saates ja 2007. aasta Hip-Hop festivalil Paunkülas, singlit trükiti 100 eksemplari. Nüüdseks on bändil ilmunud neli stuudioalbumit ja 27 singlit.

2008. aastal valmis "Tõe Tund" nime kandev album, kus tegid kaasa Wild Disease, Ice, Bob ja Mr. M, kes moodustasid kodumaja postiindeksit kandva üksuse 10-6. Väljaandjaks DJ Maxxy poolt loodud Royal Records (mitte segi ajada tegutseva Royal Recordsiga)

2010. aastal avaldas Jaanus Saks internetis mitteametliku, 18 loost koosneva kogumiku "Elust ja Ilmast".

11. veebruaril 2020 ilmus 21 looga ametlik soolo debüütalbum "Dekaad", lood on kirjutatud ja salvestatud aastatel 2010–2020. Kaasa teevad Risto Vürst, Maia Vahtramäe, AG, Johanna Randmann, Eda-Ines Etti, Uku Suviste, Jana Liisa Johannson, Märten Männiste, Heliis Reinmägi, Laura Poom ja Jessica Saks. Produtsentidena on albumi biite loonud Wild Disease ise, Siim Ilves, Hannes Agur Vellend, Ilja Antonov ja Ardi Kaljuvee.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://www.allstarz.ee/index.php?tegevus=vaata_artiste&id=435
  2. MP (12. veebruar 2020). "WILD DISEASE AVALDAS OMA SÜNNIPÄEVAL SOOLOALBUMI "DEKAAD"". MuusikaPlaneet. Vaadatud 26.06.2022.