J.M.K.E.

Allikas: Vikipeedia
J.M.K.E.
J.M.K.E. 2006. aasta veebruaris
J.M.K.E. 2006. aasta veebruaris
Päritolu Tallinn, Eesti
Stiilid punk rock
Tegev 1986–
Plaadifirma Stupido Twins
Kaljukotkas
Seotud esitajad Vürst Trubetsky & J.M.K.E.
Veebileht http://www.jmke.net/ (soome keeles)
Koosseis
Villu Tamme
Reimo Va
Roland Sutt
Endised liikmed
Mati Pors
Tarvo Hanno Varres
Venno Vanamölder
Tõnu Trubetsky
Lembit Krull
Ardo Põder
Sten Šeripov
Andres Aru
Kerti Alev
Livia Kurik

J.M.K.E. on eesti punkansambel.

Koosseis[muuda | muuda lähteteksti]

Endised liikmed[muuda | muuda lähteteksti]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

J.M.K.E. sünnipäevaks loetakse 18. jaanuari 1986, kui esineti Vinnis ansambli Turist soojendusbändina koosseisus Mati Pors (laul), Villu Tamme (kitarr), Tarvo Hanno Varres (basskitarr), Venno Vanamölder (trummid). Bändi selleaegne põhikoosseis oli tegelikult teistsugune, aga mõned liikmed ei saanud esinemisest osa võtta ja bassikäigud õpetati Tarvo Hanno Varresele, kes pidi tegelikult olema helitehnik, selgeks sama päeva hommikul. Sama aasta kevadel hakkas laulma juba Villu Tamme, aeg-ajalt esinesid külalissolistidena ka Ivo Uukkivi (Munk) Velikije Lukist ja sel ajal saatebändita olnud Tõnu Trubetsky, kellega esineti nime all Vürst Trubetsky & J.M.K.E. (aastatel 1986–1988 13 kontserti). Vürst Trubetsky ja J.M.K.E. on välja andnud ka albumi "Rotipüüdja" (Kaljukotkas 2000).

J.M.K.E. mängis nii Eesti esimesel suuremal punkfestivalil "Jaanika-Paanika" (1987) kui ka edaspidi. 1987. aastal sai J.M.K.E. ka ametliku esinemisloa ja tarifikatsiooni. Seoses perestroika-maaniaga esines bänd laialt üle Eesti ja ka mujal Nõukogude Liidus, tõustes sellega Nõukogude Eesti ajakirjanduse tähelepanu keskmesse. Intervjuu Villu Tammega jõudis ajakirja Noorus lehtedele ja tema pilt sama ajakirja kaanele. Bändi võib näha ka ringvaates "Nõukogude Eesti nr. 20 / 87".

Aastatesse 19891990 jääb ilmselt J.M.K.E. kuulsuse aeg. Villu jäi silma Joose Berglundi nimelisele soomlasele, kes asutas isikliku plaadifirma ja stantsis J.M.K.E. "Tere perestroika" vinüüli. See singel viis J.M.K.E. esimese Eesti bändina välisriigi edetabelitesse, olles Soomes aasta müüduimate singlite esikolmikus. 1989. aasta novembris valmis ka esimene stuudioalbum – LP "Külmale maale" Stupido Twinsi kaubamärgi all.

Villule sai Eesti Levimuusikute Klubi Muusik auhind, Levijaagup. Seejuures oli ajalehe Muusik aastaküsitlusel nii J.M.K.E. bändide arvestuses, Villu Tamme muusikutest kui ka "Külmale maale" albumitest teisel kohal, meeslauljate pingereas oli Villu Tamme kolmas ja laulude pingereas järgnesid Tõnis Mäe "Koidule" J.M.K.E. "Külmale maale", "Internatsid" ja "Tbilisi tänavad".

1990. aastal toimus järgmine koosseisumuutus, trummar Venno Vanamöldri kohale istus Ardo Põder, Tarvo Varrese asemele oli juba varem asunud Lembit Krull. Koosseisus Villu Tamme (laul, kitarr), Lembit Krull (bass), Ardo Põder (trummid) toimus ka suurem Kesk-Euroopa turnee.

1991.–1992. aastal bänd tuuritas. Seejuures tehti 1992. aasta lõpul ring peale Skandinaaviale. Enne seda, 1991. aastal, ilmus Soomes veel EP "Savist saar". Eesti iseseisvuse alguses (20. august 1991) ülistati sarnaselt kõigi teiste "vabaduslaulikutega" vähe aega veel ka Villut, kuid unustati siis peagi. Näiteks ajalehe Muusik 1992. aasta parima ansambli valimisel ei mainitud J.M.K.E.-d enam kordagi (peamised auhinnad võitis sel aastal Onu Bella).

Aastal 1993 ilmus J.M.K.E. teine täispikk plaat – "Gringode kultuur", mis viis J.M.K.E. ka oma eesmärgi saavutanud ja igapäevaellu sukeldunud masside meelest tagasi underground'i hulka. Aastatel 19941996 tegutses J.M.K.E edasi ja tänu oma nimele hakkasid tema tegemised ka rohkem silma kui ülejäänud Eesti punkbändide omad. Samas oli ja on ilmselt veel praegugi J.M.K.E. kuulsam Soomes kui oma kodumaal. 1995. aastal ilmutas Stupido Twins nende versioonid kõiksugustest vene revolutsiooni- ja muudest lauludest plaadina "Sputniks In Pectopah". Bändis oli selleks ajaks toimunud ka muudatus – nimelt asendas Sten Šeripov Lembit Krulli.

1995. aasta suvel tegi J.M.K.E. muusikat Mati Undi lavastatud Eesti Draamateatri suvelavastuses "Suveöö unenägu".

1996. aasta juulis ilmus järjekordne, järjekorranumbrilt neljas, kauamängiv – "Jäneste invasioon". Samuti peeti sellel aastal J.M.K.E. 10. sünnipäeva ja Eestis ilmus kassett "Rumal nali", mis sisaldab "23 keskmise, sita ja väga sita saundiga hitti".

Aastal 1997 ilmus Saksa plaadifirma Tug Recordsi all J.M.K.E. esimene kogumikalbum nimega "Totally Estoned – The Best of J.M.K.E.".

Bändi põhitrummariks kujunes juba alates 1994. aastast vaheldumisi Ardo Põdraga trumme mänginud Andres "Mõmmi" Aru. Mitmel kontserdil mängis bassi taas Lembit Krull, seega oli J.M.K.E. 1990. aastate lõpus viieliikmeline: Villu Tamme (laul, kitarr), Sten Šeripov / Lembit Krull (bass), Andres Aru / Ardo Põder (trummid).

1999. aasta algul ilmus uuesti "Külmale maale" kassetiversioon (Georg Scherer Systems) ning aastal 2000, pärast 4-aastast vaikust, uus album pealkirjaga "Õhtumaa viimased tunnid". Pärast seda anti välja veel kaks albumit: "Ainult planeet" (2002) ja "Mälestusi Eesti NSV-st" (2006), neist viimane sisaldab uuesti salvestatud versioone vanadest lugudest.

2011. aastal avaldati kaveritest koosnev album "Jasonit ei huvita". 2016. aastal anti välja kassett "Kirves, haamer, kühvel ja saag" ning 2018. aastal mini-album "Joon".

Alates 2000. aastast on bändi bassist Reimo Va. 2000–2012 kuulusid koosseisu taustalauljad Kerti Alev (Promille Promille) ja Livia Kurik (Tirts). Alates 2012. aastast on bändi trummariks Roland Sutt (Roll).

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Albumid[muuda | muuda lähteteksti]

Vürst Trubetsky & J.M.K.E.:[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Rotipüüdja" (2000)

EPd[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Tere perestroika" (7" EP, 1989)
  • "Pieni mies, iso tuoppi" (7" EP, 1990)
  • "Savist saar" (12" EP, 1991)
  • "Maailmalõpp koju kätte" (7" EP, 1993)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

  • J.M.K.E. ametlik koduleht
  • J.M.K.E. andmebaasis MusicBrainz (inglise keeles)
  • Plaadifirma
  • Video YouTube'is
  • J.M.K.E. fotod Flickris
  • MySpace'i lehekülg
  • Venekeelne fännigrupp
  • "J.M.K.E. tähistab sünnipäeva vägeva peoga". Elu24. 12. jaanuar 2009.