Jüri Mandre

Allikas: Vikipeedia

Jüri Mandre (aastani 1938 Gerhard Evald Mann; 28. jaanuar 1907 Tartu28. november 1970 Baltimore) oli eesti helilooja ja organist.

Ta õppis lapsena eraviisiliselt klaverit, gümnaasiumis õppimise ajal oli pianist kooli sümfooniaorkestris, lõpetas aastal 1925 Hugo Treffneri Gümnaasiumi[1]. Aastatel 19251931 ja aastast 1938 õppis ta Tartu Ülikooli põllumajandusteaduskonnas (ei lõpetanud). Ta oli korporatsiooni Rotalia liige.

Ta töötas Vanemuise teatris repetiitorina ja tegutses heliloojana, silmapaistev oli muusika 1943. aasta jõuludeks lavale toodud Gustav Raederi lastenäidendile "Aladini imelamp" (Ida Urbeli lavaseades), millel oli suur edu.

Aastal 1944 põgenes ta Saksamaale, ta elas Augsburgis Haunstette pagulaslaagris ja jätkas muusikalist tegevust. Ta saatis laagrikaaslastest soliste, taastas mälu järgi "Aladini imelambile" loodud muusika, lõi aastal 1948 muusika Agnes Vesilo näidenditele "Muinasjutt" ja "Tondiöö" (kõik Oskar Seliaru nukuteatrile Augsburgis) ning aastal 1949 lavastustele "Seitse ühe hoobiga", samuti lavatükkidele "See oli unenägu" (70 etendust Geislingeni Eesti Rahvuskoondise Teatris), "Vaeslapse käsikivi" ja Enn Vaiguri näidendile "Kraavihallid".


Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]