Jüri Kaarma

Allikas: Vikipeedia
Jüri Kaarma
Sündinud 26. aprill 1950
Tallinn
Surnud 26. veebruar 2011
Rahvus eestlane
Haridus Eesti NSV Riiklik Kunstiinstituut
Tegevusala graafik

Jüri Kaarma (26. aprill 1950 Tallinn26. veebruar 2011) oli eesti graafik.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Jüri Kaarma õppis Tallinna 46. Keskkoolis kunstiklassis koos tulevaste kunstiuuendajate Ando Keskküla, Andres Toltsi, Urmas Pedaniku ja Jüri Okasega. 1971. aastal asus Kaarma Eesti NSV Riiklikku Kunstiinstituuti graafikat ja raamatukujundust õppima, kuid õpingud katkestas väljaheitmine 1974. aastal.[1] Kursusetööna valminud leporello kutsus kunstiinstituudis esile diskussiooni raamatukujundusest, mille tulemuseks olid lahkhelid ja Jüri Kaarma koolist väljaheitmine.[1] Jüri Kaarma leporello "Must hobune", mis laialilaotatuna on pea seitsmemeetrine, ühendab fotode põhjal tehtud söejoonistusi, guašitehnikas visandeid ja tušijoonistusi ning iga lehekülg käsitleb eraldi teemat.[1]

Aastatel 1974–1976 oli Kaarma kunstiinstituudis graafika kateedri õppemeister foto erialal. 1981. aastal võeti Jüri Kaarma raamatukujundajana Eesti NSV kunstnike Liidu liikmeks.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Jüri Kaarma tegeles eelkõige raamatugraafikaga, kuid tegi ka muu hulgas plakateid ja söejoonistusi. Sai tuntuks ajakirjade Vikerkaar, Looming ja Loomingu Raamatukogu (1978–1992) sarja kujunduste autorina. Tunnustust pälvisid Jüri Kaarma kujundused Eesti kultuurilugu ja arhitektuuri ajalugu tutvustavatele teostele ning eesti modernistlike kunstnike monograafiatele. Tema kujundatud on muu hulgas Eesti entsüklopeedia, sari "Avatud Eesti raamat" ja osa sarjast "Maailm ja mõnda".

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Jüri Kaarma oli Melanie Kaarma ja Voldemar Kaarma poeg. Mari Kaarma on Jüri Kaarma õde. Juvenalius (Märt) Kaarma on tema vend.

Jüri Kaarma oli abielus Eve Kasega.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 "Jüri Kaarma. Must hobune ja teised joonistused". Originaali arhiivikoopia seisuga 15. september 2012. Vaadatud 3. jaanuaril 2013.
  2. Teenetemärkide kavaleride andmekogu – 3500

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]