Jørgen Smit

Allikas: Vikipeedia

Jørgen Smit (Jørgen Faye Smit) (21. juuli 1916 Bergen10. mai 1991 Arlesheim) oli Norra õpetaja, kõrgkooli dotsent, lektor ja publitsist, pidades loenguid eelkõige Waldorfi pedagoogikas ja tegutsedes Antroposoofiaseltsis. Ta oli Norra Antroposoofiaseltsi peasekretär, Järnas (Rootsi) Rudolf Steineri Seminari rajaja ja Üldise Antroposoofia Seltsi eestseisuse liige Goetheanumis.

Elu[muuda | muuda lähteteksti]

Jørgen Smit kasvas seitsmepojalise pere teise lapsena Bergenis, hiljem Oslos. Ta õppis klassikalist filoloogiat Oslos ja Baselis.

19411965 töötas ta Bergeni Rudolf Steineri koolis õpetajana. Õpetajatöö kõrval sai temast juba noore õpetajana loengupidaja väga erinevatel teemadel, enamasti siiski seoses antroposoofia ja Waldorfi pedagoogikaga. 19661975 tegutses ta otsustava jõuna Järnas Rudolf Steineri Seminari asutamisel ja õpetajate seminari ülesehitamisel. Koostöös kunstnik Arne Klingborgi, arhitekt Erik Asmusseni ja ettevõtja Âke Kumlanderiga tekkis Järnas mõne aastaga suurim antroposoofiakeskus.

1975 kutsuti ta Dornachisse, Üldise Antroposoofia Seltsi eestseisusse, kus ta juhatas noortesektsiooni ja hiljem ka pedagoogilist sektsiooni. Rohkem kui pooled enda peetud 4889 loengust pidas ta 16 aasta jooksul kuni oma surmani 1991. Ta käis loengureisidel kõikidel kontinentidel, enamasti küll Euroopas. Tema trükis avaldatud kirjutised on enamasti toimetatud loengud.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Jörgen Smit Seiten täieliku bibliograafia ja loengute nimistuga (saksa keeles)
  • Jörgen Smit Saksa Rahvusraamatukogus (Deutsche Nationalbibliothek) (saksa keeles)
  • Biograafia Forschungsstelle Kulturimpulsis (saksa keeles)