Irwin Goodman

Allikas: Vikipeedia
Irwin Goodman 1965. aastal
Lapsepõlvepilt

Irwin Goodman (õieti Antti Yrjö Hammarberg; 14. september 1943 Hämeenlinna14. jaanuar 1991 Vehkalahti) oli soome laulja ja laulukirjutaja.

Ta tegi üle 200 laulu, mille sõnad kirjutas enamasti Vexi Salmi. Koos teiste kirjutatud lauludega salvestas ta üle 300 laulu. Suur osa tema lauludest on protestilaulud, enamik neist humoristlikud. Paljud laulud rääkisid alkoholist, millega tal endal ka ajuti probleeme oli. Ta laulis ka rahast ja riigivõimust, eriti pärast seda, kui ta 1960. aastatel otsustas edaspidi makse mitte maksta. Tema laulud pilkasid sageli igasugust võimu ja said soomlaste seas väga tuntuks, nii et mõned kõrtsid korraldavad meelelahutuseks lauluvõistlusi "Laula nagu Irwin".

Irwin Goodmani tuntud laulude hulgas on "Rentun ruusu" (1988), "Työmiehen lauantai" (1965), "Ei tippa tapa" (1966), "St. Pauli ja Reeperbahn", "Poing poing poing" (1971), "Vain elämää". Tema valitsusvastaste laulude hulka kuuluvad "Juhlavalssi" ja "Haistakaa paska koko valtiovalta" (1976). Rahast räägivad tema laulud "Raha ratkaisee", "Kun ei rahat riitä", "Meni rahahommat pieleen" ja "Manu vippaa muutama markka". Ta võitis kaks korda Soome populaarseima lauluvõistluse "Syksyn sävel".

Üks tema lauludest "Mutakuono ja lakupelle" on otsesõnu rassistlik. Selles ütleb ta, et kõik "pruunid ja mustad" peaksid Soomest ära minema. Laulukirjutaja Vexi Salmi on siiski öelnud, et ta ei pidanud seda rassistlikuks ja inimesed on sellest valesti aru saanud.[1]

Aastal 2001 tehti temast film "Rentun ruusu".

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. youtu.be/9UBgofOvrz0