Irving Stone

Allikas: Vikipeedia

Irving Stone (14. juuli 1903 San Francisco26. august 1989 Los Angeles) oli ameerika kirjanik.

Ta sai tuntuks elulooromaanidega, mida on tõlgitud paljudesse keeltesse.

Kui Irving oli seitsmeaastane, läksid tema vanemad lahku ning ta pidi leiba teenima ajalehepoisina ja muude juhutöödega. Ta lõpetas aastal 1924 California ülikooli ja pidas hiljem loenguid mitmes kõrgkoolis.

1926 asus ta elama New Yorki ja kirjutas 6–7 aasta jooksul 18 näidendit, millel aga polnud edu. Samal 1926. aastal sõitis ta Pariisi ja sattus seal Vincent van Goghi näitusele. Süvenevast huvist van Goghi elu ja loomingu vastu sündis Stone’i esimene romaani vormis biograafia "Elujanu" (1934). Algul lükkas mitukümmend kirjastust käsikirja tagasi, ent kui teos ilmus, sai sellest bestseller, mis on tõlgitud enam kui 30 keelde.

11. veebruaril 1934 Stone abiellus, abikaasa Jeanist sai paljude tema teoste toimetaja. Sündisid poeg ja tütar. Perekonna põhiliseks elukohaks sai Beverly Hills Los Angeleses.

Elu jooksul kirjutas Stone veel veerandsada biograafiat, sealhulgas järgmiste suurkujude omad: Jack London, Earl Warren, Clarence Darrow, Jessie Benton Frémont, Eugene Victor Debs, Abraham Lincoln, Michelangelo, John Adams, Sigmund Freud, Heinrich Schliemann, Charles Darwin, Camille Pissarro.

1960.–80. aastatel toetas Irving Stone noori kirjanikke elulooraamatute kirjutamisel ning asutas iga-aastase Irving ja Jean Stone’i preemia parima biograafilise või ajalooainelise teose eest.

"Elujanu" ("Lust for Life") põhjal valmis 1956. aastal samanimeline film Kirk Douglasega peaosas. "Michelangelo" järgi tehti 1965. aastal film "Agoonia ja ekstaas" ("The Agony and the Ecstasy"), kus nimiosa kehastas Charlton Heston.

Teosed eesti keeles[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]