Iron Sky

Allikas: Vikipeedia
Iron Sky, Raudtaevas
Žanr ulmefilm, komöödiafilm
Režissöör Timo Vuorensola
Stsenarist Michael Kalesniko, Timo Vuorensola, Johanna Sinisalo, Jarmo Puskala
Helilooja Laibach
Peaosades Julia Dietze
Christopher Kirby
Götz Otto
Peta Sergeant
Udo Kier
Stephanie Paul
Tilo Brückner
Produtsent Tero Kaukomaa, Oliver Damian, Cathy Overett, Mark Overett, Samuli Torssonen
Filmistuudio Energia Productions
Aasta 2012
Esilinastus 11. veebruar 2012
Riik Soome, Saksamaa, Austraalia
Keel inglise, saksa
Ametlik veebileht
IMDb profiil
Filmiveebi sissekanne

"Iron Sky", eesti keeles ka "Raudtaevas", on 2011. aastal Soome, Saksamaa ja Austraalia koostöös valminud ja 2012. aastal esilinastunud ulmekomöödiafilm, mille sisuks on 1945. aastal Kuu tagumisele küljele baasi rajanud natside rünnak Maale 2018. aastal.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Film algab kahe USA kosmonaudi maandumisega Kuu tagaküljel 2018. aastal. Nad avastavad seal paikneva salajase natside baasi, üks neist lastakse maha, kuid teine, mustanahaline James Washington (Christopher Kirby), vangistatakse. Kuunatside füürer Wolfgang Kortzfleisch (Udo Kier) peab teda maalaste spiooniks ja järeldab, et Kuud plaanitakse rünnata, kuigi tegelikult saadeti astronaudid sinna USA presidendile (Stephanie Paul) tagasivalimiskampaaniat tegema. Seetõttu plaanivad natsid ise Maad rünnata ja selle vallutada. Et oma peamist sõjarelva rakendada, on neil aga vaja kõrgtehnoloogilisi arvuteid, mistõttu saadetakse Maa peale füüreri mantlipärija, Nachrichtenübermittlungsoberführer Klaus Adler (Götz Otto) ja ka USA presidenti tundev Washington, kelle naha on natsidoktor Richter (Tilo Brückner) valgendanud. Nendega tuleb salaja kaasa aga ka Adleri idealistlikust pedagoogist kihlatu, doktor Richteri tütar Renate (Julia Dietze). Maal satuvad Adler ja Richter presidendi kampaaniajuhi Vivian Wagneri (Peta Sergeant) huviorbiiti, kes asub natsiideoloogiat ja -esteetikat presidendikampaanias edukalt kasutama. Samal ajal plaanib Adler aga koos arvutitega Kuule naasta, et füürer kõrvaldada ja natside surmamasin Götterdämmerung käivitada. Kuid füürer saabub ise koos natside kosmoselaevastikuga Maale, ent ta tapetakse enne, kui ta jõuab invasiooni alustada. Adler naaseb Kuule, et surmamasin käivitada. Samal ajal pettub Renate Richter Washingtoni abiga natside ideaalides ning nad siirduvad samuti Kuule. Samal ajal algab natside rünnak Maale, mille Maa kosmoselaevad suudavad aga tagasi lüüa. Kuul toimub võitlus doktor Richteri ja Washingtoni ning Adleri ja Renate vahel, natside surmamasin peatatakse ja Maa kosmoselaevad hävitavad Kuu baasi. Kuid sealt avastatud heelium-3 varude tõttu algab Maa riikide vahel sõda. Film lõpeb vaatega Maale, kus lastakse üksteise pihta kontinentidevahelisi rakette, ning Marsile, millest möödub kosmoseaparaat.

"Raudtaevas" pilatakse natsi- jms propagandat ja retoorikat ja naeruvääristatakse USA ja teiste suurriikide võimupoliitikat. Samuti on vihjeid mitmetele filmidele (näiteks "Allakäik" ja "Tähtede sõda").

Filmi tegemine ja linastumine[muuda | muuda lähteteksti]

Filmi tegemine algas 2006. aastal, selles osales lisaks algse idee autoritele ka hulgaliselt vabatahtlikke, 20082010 õnnestus filmimiseks hankida ka piisav rahaline toetus. Filmimine toimus 2010–2011 Saksamaal, USA-s ja Austraalias, eriefektid tehti Soomes. Film valmis 2011. aasta lõpuks.

Film esilinastus Berliini filmifestivalil 11. veebruaril 2012, laiemasse kinolevisse jõudis see sama aasta aprillis. Filmi näidati ka 2012. aasta Haapsalu Õudus- ja Fantaasiafilmide Festivalil.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]