Irina Rodnina

Allikas: Vikipeedia
Irina Rodnina (2013)

Irina Konstantinovna Rodnina (vene keeles Ирина Константиновна Роднина; sündinud 12. septembril 1949 Moskvas, endises Nõukogude Liidus) on üks kõigi aegade edukamaid iluuisutajaid. Ta on ainuke iluuisutaja, kes on tulnud kümme korda järjest maailmameistriks ja võitnud kolmedelt olümpiamängudelt järjest kuldmedali.

Rodnina valitses iluuisutamise paarissõidus terve kümnendi 1970. aastatel, algul Aleksei Ulanovi ja seejärel 1972. aastast Aleksandr Zaitseviga. Olümpiavõitjaks tuli ta 1972. aasta olümpiamängudel Sapporos koos Aleksei Ulanoviga ning 1976. aasta OM-il Innsbruckis ja 1980. aasta OM-il Lake Placidis koos Aleksandr Zaitseviga.

Maailmameistrivõistlustel võitis Rodnina kuldmedali aastatel 19691978. Lisaks on ta tulnud 11 korda Euroopa meistriks. Rodnina ja Zaitsevi uisutamist peeti revolutsiooniliseks, kuna nad tõid iluuisutamisse kiireid elemente ja loobusid romantilistest teemadest jääl.

Rodnina ja Zaitsev abiellusid 1975. aastal ning neil sündis 1979. aastal poeg. Hiljem läksid nad lahku ja Rodnina asus elama USA-sse, kus ta abiellus ärimehega. Ka see abielu lagunes.

Rodnina on ülevenemaalise vabatahtliku ühingu Sportlik Venemaa esimees, NSV Liidu teeneline meistersportlane. Lõpetas Riikliku Kehakultuuri Instituudi. Teda on autasustatud Lenini ordeni, kahe Tööpunalipu ordeni ja kahe ordeniga «Teenete eest isamaa ees» (III järguga 1999. aastal ja IV järguga 2009. aastal).

Rodnina on Venemaa Föderatsiooni Presidendi Nõukogu liige spordi ja kultuuri alal.

Koos Vladislav Tretjakiga süütas ta 2014. aasta taliolümpiamängude staadionil olümpiatule.

Saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

Olümpiamängudel[muuda | muuda lähteteksti]

Maailmameistrivõistlustel[muuda | muuda lähteteksti]

Euroopa meistrivõistlustel[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]