Inuyasha

Allikas: Vikipeedia
Inuyasha logo kanjides koos furiganaga

Inuyasha (jaapani keeles 戦国御伽草子「犬夜叉」 sengoku otogi-zōshi "Inu Yasha" 'Sõdivate riikide ajastu muinaslugu koerdeemonist') on Rumiko Takahashi loodud imeulme žanris ajarännu motiivil põhinev manga, mille peategelasteks on 15-aastane koerjumalus Inuyasha ja Sengoku ajajärgu šinto-preestritari reinkarnatsiooniks osutuv kaasaegses Tokyos elav põhikooli lõpuklassi õpilane Kagome Higurashi.

Seeria kujutab ajas rändavat põhikooliõpilast, koerasarnast pooljumalust (inugami), ahistajast budamunka, lapseeas rebasdeemonit (kitsune), deemonitapjat (yōkai taijiya) ja kassjumalust (nekomatat), kes koguvad shikon no tama (jaapani keeles 四魂の玉 'hingeneliku juveel') kilde. Kuigi manga põhineb jaapani mütoloogia ja usundi kujunditel, on enamik selles kasutatud konkreetseid motiive siiski Takahashi omalooming ning suur osa arendab edasi autori varasemates töödes esinevaid karaktereid ning episoode.

Manga ilmus Shōnen Sundays novembrist 1996 juunini 2008, sai 2002. aastal Shogakukani auhinna parima manga eest shōneni kategoorias ja selle ainetel on loodud 167-osaline ning 26-osaline anime-seeria, neli täispikka animafilmi, üks videofilm, kaheksa videomängu ja romaan. Mangat ja animet on tõlgitud paljudesse keeltesse ning see on pälvinud rahvusvahelise tunnustuse.

Oktoobris 2020 esilinastus Takahashi osalusel loodud anime-järg "Pooljumalusest Printsess" (jaapani keeles 半妖の夜叉姫 'Hanyō no Yashahime'), mille tegevus toimub umbes 15 aastat pärast algsete osade lõppu.

Ülevaade[muuda | muuda lähteteksti]

Hingeneliku Juveel sarnaneb omadustelt rutiiliga roosakvartsile

Lugu algab sõdivate riikide ajajärgul Jaapanis, kus Inuyasha, loo pooldeemonist tsundere varastab ühest külast Hingeneliku Juveeli, mis on šintoistliku nelja hingejagu sisaldav maagiline mitama ja mille abil võib selle omanik oma jõudu tohutult suurendada. Inuyasha ei jõua kaugele kui Kikyo, tema vastu ässitatud küla noor miko laseb teda püha noolega, et teda määramatuks ajaks Goshinboku, küla lähedal oleva metsa püha puu külge magama naelutada. Surmavalt haavatud Kikyo ütleb enda noorele õele Kaedele, et see põletaks Kikyo keha koos juveeliga, et takistada seda kurjadesse kätesse langemast.

Tänapäeva Tokyos on põhikooli lõpuklassi õpilane Kagome Higurashi teel kooli. Ta peatub oma pere poolt päritud kaevutemplis, kus aitab otsida oma kassi, Buyot, kui järsku ilmub kaevust sajajalgne deemon ning tõmbab ta tagasi aega umbes 50 aastat pärast varasemaid sündmusi.

Teadmata, kus ta on, uitab Kagome metsas ringi, kuni näeb kauguses tänapäevast tuttavat Goshinbokut ning suundub lootusrikkalt selle poole. Puu küljes märkab ta Inuyashat kes on püha noolega selle külge naelutatud. Külaelanikud võtavad Kagome kinni ja viivad ta küla nüüdseks vana preestrinna, Kaede juurde. Ära tundes, et Kagome on Kikyo reinkarnatsioon, jutustab Kaede tollele loo Kikyost ja Inuyashast.

Sajajalgne ründab jälle ning Kagome on sunnitud vabastama Inuyasha nõidusest, et too aitaks sajajalgse tappa ning päästaks küla. Pärast sajajalgse tapmist proovib Inuyasha Kagomelt juveeli ära võtta. Kagome päästmiseks viskab Kaede maagilised palvehelmed ümber Inuyasha kaela ning Kagomel õnnestub nende abil inugami maha rahustada.

Oma aega naasnud Shikon no Tama kutsub aga ligi teisigi deemoneid ja võitluses varesdeemoniga puruneb juveel kildudeks.

Kagome ja Inuyasha lähevad teekonnale, mille käigus kavatsevad koguda kokku kõik juveeli killud. Teel sõbrunevad nad Shippoga, kes on rebasdeemon, Mirokuga, kes on needuse käes kannatav munk ja Sangoga, deemonitapjaga, kelle vend Kohaku sunniti tapma oma isa ja hulga deemonitapjate salgaliikmeid.

Seltskond kohtab oma rännakul paljusid sõpru ja vastaseid, kaasa arvatud Inuyasha poolvenda Sesshomarut, 50 aasta eest surnud Kikyod, kes taaselustub osaga Kagome hingest, deemonitega tehtud kokkuleppest sündinud Narakut, kes pööras Inuyasha ja Kikyo teineteise vastu, ning hundideemonit nimega Koga, kes armub Kagomesse ja jageleb Inuyashaga iga kord, kui mõlemad kokku saavad.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]