Internetikasiino

Allikas: Vikipeedia

Internetikasiino (ehk online-kasiino ehk virtuaalkasiino ehk veebikasiino) on traditsioonilise (brick and mortar) kasiino internetis pakutav versioon. Internetikasiinod võimaldavad mängijail kasiinomänge mängida ja panuseid teha internetis.

Internetikasiinod pakuvad live-kasiinodega võrdseid võidušansse ja väljamaksesuhteid. Mõned internetikasiinod rõhutavad, et nad pakuvad suuremaid võidušansse ja suuremaid väljamakseprotsente oma mänguautomaatidel ning mõned panevad vastava info nende tarkvarale tehtud kontrolli kohta ka oma veebilehele välja. Oletades, et internetikasiino kasutab korralikult programmeeritud juhuarvugeneraatorit, on sellistel lauamängudel nagu blackjack kindel "maja eelis" mängija suhtes (house advantage). Nende mängude võidušansid on mängureeglitega ette paika pandud.

Usalduse ja turvalisuse kohta on tihti küsimusi ja kaebusi. Mitmed internetikasiinod liisivad või ostavad oma tarkvara tuntud firmadelt nagu Microgaming, Realtime Gaming, Playtech ja CryptoLogic selleks, et tagada oma hea maine, tuginedes tarkvara tootja usaldusväärsusele. Need tarkvarafirmad kasutavad (väidetavalt) juhuarvugeneraatoreid (random number generators), et tagada numbrite, kaartide või täringute juhuslik jaotumine.

Internetikasiino tüübid[muuda | muuda lähteteksti]

Internetikasiinod võib jagada kolme gruppi vastavalt kasutajaliidesele: veebipõhised kasiinod, allalaaditavad kasiinod ning ajalooliselt kõige hiljem tekkinud live-internetikasiinod. Mõni kasiino kasutab mitut kasutajaliidest.

Veebipõhised internetikasiinod[muuda | muuda lähteteksti]

Veebipõhised internetikasiinod on veebilehed, millel kasutajad võivad mängida kasiinomänge ilma tarkvara oma arvutisse alla laadimata. Mängida on võimalik peamiselt selliste brauseripluginate nagu Macromedia Flashi, Macromedia Shockwave'i või Javaga ning nõuavad brauseri toetust neile pluginatele. Lisaks peab olema hea internetiühendus kuna graafika, heli ja animatsioonid laaditakse veebi kaudu pluginate abil kasutaja arvutisse. Mõned veebipõhised kasiinod lubavad mängimist ka tavalise HTML-kasutajaliidese kaudu.

Allalaaditavad internetikasiinod[muuda | muuda lähteteksti]

Allalaaditavad internetikasiino tarkvara tuleb kõigepealt alla laadida ja arvutisse installida. Veebipõhise kasiino tarkvara loob ühenduse kasiinoteenuse pakkujaga ning hoiab ühendust ilma brauseri abita. Allalaaditavad internetikasiinod on tavaliselt kiiremad kui veebipõhised kasiinod, kuna graafika ja helifailid asuvad kliendi arvutis ning neid ei pea kogu aeg Internetist laadima. Teisalt võtab allalaaditava tarkvaraga kasiino programmi allalaadimine ja installimine aega. Nagu iga allalaadimisega internetist kaasneb ka sellega oht, et tarkavaraga saab kasutaja kaasa ka pahavara.

Live-internetikasiinod[muuda | muuda lähteteksti]

Live-kasiino ja interneti omavahel ühendamine annab mängijal võimaluse reaalselt toimuvas mängus kaasa mängida. Internetis mängijad näevad ning kuulevad ja saavad live-diileritega suhelda igal pool maailmas asuvates "kasiinostuudiotes". Loomulikult sõltub selliste "stuudiote" rajamine ka kohalikust hasartmänguseadusest.

Pakutavad mängud[muuda | muuda lähteteksti]

Tüüpiline mängude valik, mida internetikasiino pakub:

Boonused[muuda | muuda lähteteksti]

Registreerumisboonus[muuda | muuda lähteteksti]

Tervitusboonused on populaarne kampaania, mida online kasiinod kasutavad uute mängijate meelitamiseks. Internetikasiinod pakuvad registreerumisboonuseid uutele mängijatele, kes teevad esimese sissemakse. Need boonused on tavaliselt piiratud maksimaalse summaga ning on pea alati teatud kindel protsent tehtud sissemaksest. Pea iga internetikasiino registreerumisboonuse tingimuste hulka kuulub kindla arvu panuste tegemine enne väljamakse lubamist. Registreerumisboonuse läbi mängimisel võidakse teha piiranguid ka eri mängudele või mängurühmadele, kusjuures neid mänge või mängurühmi ei võeta boonuse jaoks vajalike panuste arvestamisel arvesse.

Järgmine näide illustreerib registreerumisboonuse tingimusi.

  • Internetikasiino pakub uutele mängijatele 100% deposiitboonust võrdselt esimesele sissemaksele, maksimaalselt 100 USA dollarit.
  • Mängija peab enne väljamakset tegema kogu sissemakse ja boonussummaga vähemalt 25-kordse käibe.
  • Panused baccarat's, craps'is, ruletis ja sic bo's ei lähe käibe arvestamisel arvesse.

Selle näite korral tähendab see seda, et mängija, kes teeb 100-dollarise deposiidi, alustab mängu tema kontole kantud 200 dollariga. Mängija peab tegema panuseid 5000 dollari eest (200 dollarit × 25), enne kui tal on lubatud teha väljamakse. Bonus hunting ehk n-ö boonusejahtimine on internetikasiino registreerumisboonus puhul matemaatiliselt võimalik. Näiteks on "maja eelis" mängija suhtes blackjackis ümmarguselt 0,5%. Ülal oleva näite puhul tähendab 5000 dollari ulatuses panustamine 0,5% maja eelisega seda, et eeldatav kaotus on 25 dollarit. Kuna mängija sai 100-dollarise registreerumisboonuse, on tema eeldatav kasum 75 dollarit. Selliseid mängijad (advantage players), kes registreerumisboonust eeldatava kasumi saamiseks ära kasutavad, võib kutsuda boonusejahtijateks (bonus hunters, bonus abusers või bonus whores). Mõned internetikasiinod teevad vastavaid piiranguid (the spirit of the bonus offer), mida nad vahetevahel kasutavad selleks, et sellistele mängijatele mängimist/boonuspakkumist mitte võimaldada.

Mõnede boonuste saamiseks ei ole vaja üldse sissemakset teha. Seda tüüpi registreerumisboonused on

  • rahaline kanne mängija kontole, näiteks 10 dollarit;
  • tasuta spinnid ilma deposiiti tegemata, kusjuures neid spinne on lubatud teha teatud mänge mängides ning pärast seda on lubatud ka võidusumma/kasum välja võtta;
  • mängimine kindlaksmääratud perioodi jooksul × arvu dollarite eest.

Rahaks vahetatav boonus[muuda | muuda lähteteksti]

Kõige tavalisemat boonuste vormi kasiinodes nimetatakse cashable bonus'eks, mis tähendab seda, et selle summa saate välja võtta pärast seda, kui olete täitnud kindlaksmääratud panustamistingimused. Kasiino võib pakkuda 100% boonust kuni 100 dollarini, millega peate panustama kokku 2000 dollari ulatuses. Pärast seda, kui olete selle rahaga 2000 dollari eest panustanud, võite boonussumma ehk 100 dollarit kasiinost välja kanda.

Selliste boonuste väljaandmisel on tihti piiratud ka mängude nimistu, mida mängides seda boonust "vabastada" saab. Panused, mida teete ruletis, baccarat's, täringumängus (craps) ja sic bo's ei lähe tavaliselt boonuse "vabastamise" puhul arvesse, sest need mängud võimaldavad teha panuseid korraga nii võitvale kui kaotavale kombinatsioonile, mis omakorda vähendab mängija riski raha kaotada, kuid laseb niimoodi boonust kergemini kätte saada. Näiteks, tekib selline võimalus siis kui teha ruletis panuseid nii punasele kui ka mustale värvile. Panused sellistes mängudes, milles on madal maja eelis mängija suhtes (house advantage), nagu näiteks blackjack ja videopokker, on samuti väga tihti nende mängude nimekirjas. Mõned kasiinod tõstavad panustamistingimusi neis mängudes boonussumma "vabastamiseks" kõrgemaks kui teistes mängudes. Mängijaid, kes sellist eelist üritavad ära kasutada, nimetatakse "boonushooradeks".

Mängudes, millel puudub panuse tõstmise (raise) või duubeldamise võimalus, on eeldatav kaotus boonuse "vabastamise" tingimusi täites arvestatud nii: panustamisele seatud tingimus * maja eelis mängija suhtes (house advantage). Maja eelist mõeldakse siinkohal vaid esialgse panuse suhtes, seega ülalmainitud võrrand selles osas ei kehti, kui võtta arvesse duubeldamist ja panuse tõstmist võimaldavad mängud, kuna lõplik panuse suurus võib olla suurem kui esialgne panuse suurus. Võrrand muutubki boonuseks – panustamisele seatud tingimus * keskmine kaotus panuse kohta. WizardofOdds.com on teinud ettepaneku arvestada viimast muutujat (average loss per wager) n-ö riskielemendina (element of risk).[1] Veelgi täpsemaks hinnanguks peab arvesse võtma ka seda kasu, mis annab võimaluse boonuse panustamine enne panustamistingimuste täitmist. Selle mõju tuleb ilmsiks siis, kui teete suuri panuseid, näiteks panustate nii boonuse kui ka ülejäänud summa (esialgne deposiit + boonussumma) ühekorraga. Pärast selle kasumlikkuse ja "riskielemendi" arvestamist muutubki võrrand kasumi andmise kohalt boonuseks – keskmine panus * riski element.[2] Kui mängitakse mänge ilma panuse tõstmise või duubeldamise võimaluseta ning boonus makstakse välja alles siis, kui panustamistingimused on täidetud, võib valemit lihtsustada nii: boonus – panustamistingimus * maja eelis.

Sticky-bonus[muuda | muuda lähteteksti]

Boonused, mida rahas välja võtta ei saa, kutsutakse tihti sticky-bonus'teks.[3] Nende boonustega saab panustada, kuid rahana neid välja võtta ei saa. Kui mängija teeb väljamakse, võetakse selle boonuse osa tema väljamakse kogusummast maha. Mängija võib saada 100% sticky-bonus'e 100-dollarise deposiidi eest, panustamistingimuseks on seatud 2000 dollarit ning mängija võib selle panustamistingimuse täitmiseks teha panuseid nii esialgse deposiidi kui ka sticky-bonus'e summaga. Väljamakse tegemisel võetakse 100-dollarine boonussumma tema kontoseisust maha. Juhul, kui mängija soovib välja võtta 300 dollarit, võetakse sellest summast maha esialgne boonussumma (100 dollarit) ja alles jääb 200 dollarit. Mängijal ei ole lubatud teha väljamakset väiksema summaga kui 100 dollarit, kuna muidu ei jääks kontole pärast boonussumma mahaarvestamist enam üldse raha.

Keskmist sticky-bonus'e tootlust näidatakse vahetevahel eesmärgi saavutamise võimalikkusena. Keskmine tootlus = (võimalus eesmärki täita / chance of reaching target) * (eesmärk – boonus – deposiit – panustamistingimus * maja eelis / target – bonus – deposit – wagering requirement * house edge) – (võimalus eesmärki mitte täita * deposiit / chance of not reaching target * deposit). Kui eesmärk on 2 × (boonus + deposiit) ja võimalus eesmärki täita on 50%, väheneb võrrand 50% * (boonus – panustamistingimus * maja eelis / bonus – wagering requirement * house edge). Sama võib väljendada ka kogu summa kaotuse eeldusel ning "riski elementi" arvesse võttes kusjuures sel juhul on kasumlikkuse valem boonus * kogu raha kaotamise võimalus – keskmine panus * "riski element (bonus * chance of bust – average wagering * element of risk).[4]

Sticky-boonus, millest oli eespool juttu ning mis vahetevahel pärast mõneajast panustamist ära võetakse, tuntakse ka fantoomboonusena. Sticky-boonusel on ka teisi variante, milles te ei pea oma esialgset kontoseisu suurendama selleks, et väljamakse teha. Selle asemel on võimalik kasum kohe välja võtta.[5]

Cash back boonus[muuda | muuda lähteteksti]

Cash back boonused antakse mängijale pärast tema kaotust. Osa mängija kaotatud summast antakse talle tagasi, tihti sularahana/krediidina. Näiteks: kasiino võib pakkuda 25% cash back boonust igal nädalal. Ükskõik kes mängijatest selle nädala jooksul kaotas, saab oma kaotatud summast 25% tagasi. Ükskõik kes mängijatest selle nädala jooksul võitis ja kasumisse jäi, ei saa seda boonust. Sellised boonused on väga haruldased.[6]

Complimentary ehk comp-punktid (compsid)[muuda | muuda lähteteksti]

Comps ehk complimentary'd (boonused) on tavaliselt saadaval live-kasiinodes, kuid neid pakutakse ka internetikasiinodes. "Comp'sid" saab tavaliselt vahetada sularaha, auhindade või muude kingituste vastu.[7] Iga panuse kohta antav comp punkt on tavaliselt väga madal ning sõltub ka mängust. Kasiino võib pakkuda kolm comp punkti iga 10-dollarise panuse kohta mänguautomaadis ning ühe punkti iga 10-dollarise panuse kohta mis tehtud blackjackis. Kasiino võib anda iga 100 comp punkti eest 1 dollari sularahas. Selle näite kohaselt saab mängija oma panustest mänguautomaadis tagasi 0,3% ja blackjackis 0,1%.

Boonusejahtijad[muuda | muuda lähteteksti]

Boonusejahtimine (bonus hunting, ka bonus bagging või bonus whoring) on üks võimalus hasartmänge mängides maja eelist mängija suhtes ümber pöörata, saades nii kasiinos, totos või pokkeritoas boonusele mängides eelise ja võimaliku kasumi. Näiteks: maja eelis mängija suhtes on blackjackis ligikaudu 0,5%. Eespool esitatud näite kohaselt võib 5000-dollarise panusega 0,5% maja eelise korral eeldatav kaotus olla 25 dollarit. Kuna mängija sai 100-dollarise registreerumisboonuse, võib pärast eeldatava kaotuse mahaarvamist mängijale jääda eeldatav kasum olla 75 dollarit.

Kasiinomängud[muuda | muuda lähteteksti]

Internetikasiinod pakuvad mängijaile registreerumisboonust mängimise stimuleerimiseks. Need on tavaliselt sellised boonused, mis panevad inimese omale internetikasiino kontot avama. Reeglid ja tingimused, mis iga boonuse kohta käivad, on erinevad, kuid neil kõigil on kaks ühist nimetajat:

  • piiratud mängude või panuste arv;
  • panustamistingimused.

Panustamistingimused hoiavad ära mängija võimaluse boonuse väljamakseks kohe pärast selle saamist. Enne kui saate boonussumma välja kanda, peate panustama kindlaksmääratud summa ulatuses neil mängudel, mis on vastava boonuse jaoks "avatud". Panustada võite ka mitme erineva panusega. Et saada kokku nõutud 2000-dollarine panustamispiir, võib mängija teha näiteks tuhat 2-dollarist panust blackjackis (kui blackjack ei ole keelatud mängude nimekirjas).

Sellised mängud nagu blackjack ja videopokker on madala maja eelisega mis näiteks blackjackis on ca 0,5%, seega kui mainitud näites teha panuseid 2000 dollari ulatuses 0,5% maja eelisega, siis eeldatakse, et mängija kaotab kokku vaid 10 dollarit. Samas on eeldatav väärtus keskmine väärtus ja võib seepärast olla väiksem kui tegelik väärtus. Mängu lisandub ka väga tähtsal kohal olev võimalus kogu oma raha kaotada (risk of ruin).

Eeldades, et mängija kaotab vaid eeldatava kaotuse summa ulatuses ning boonus, mis mängijale pärast panustamistingimuste täitmist antakse, on suurem kui 10 dollarit, saab mängija kasumit. Seda protsessi on võimalik matemaatiliselt välja arvutada. Ebaõnn võib mängija blackjackis selles olukorras panna kaotama rohkem kui 10 dollarit. Õnn on muutlik ja jaguneb normaalsetel alustel ehk omasoodu.

Kihlveod spordile[muuda | muuda lähteteksti]

Üritades eelisseisu saavutada "tasuta" panustamise võimalust kasutades, võivad mängijad teha panuse samale spordivõistlusele mõnes muus kihlveokontoris samade või veidi erinevate koefitsientidega, kindlustades niimoodi oma "tasuta" panuse, mis sel puhul muutub sisuliselt panusest n-ö finantstehinguks. Mis iganes ka spordivõistluse lõpptulemuseks on võimalik panustamiskalkulaatori (betting / arb calculator) abil välja arvutada mõlema lõpptulemuse võimalikkus enne sündmuse toimumist. Kui sisestate koefitsiendid, annab panustamiskalkulaator teada, millises summas panus teha selleks, et kindlustada kasum sõltumata sellest, kas panus võidab või kaotab.

Pokker[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata internetipokkeri artiklit pokkeri boonuste diskussiooni kohta.

Boonuspakkumiste ärakasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Mängijad peaksid reeglid ja tingimused enne boonuse võtmist hoolega läbi lugema. Mõnes kasiinos on mängijate jaoks kehvemad reeglid ja tingimused nagu näiteks boonuse jaoks vajaliku käibe saavutamine ainult mänguautomaatidel mängides (mänguautomaatidel on teadupärast üks suurimaid "maja eeliseid" mängija suhtes (house advantage)). Teised kasiinod ei ole usaldusväärsed ning maksavad võidusummad välja kindla ajaperioodi jooksul või leiavad põhjuse võite mitte välja maksta.

Internetikasiinopoolne petmiskatse[muuda | muuda lähteteksti]

Internetikasiino petmiskatseid on ette tulnud ning neist kõige tavalisem on väljamakse tegemisest keeldumine või pettev tarkvara. Veebikasiinosid, mille kohta on korduvaid tõendatud petmiskatseid, kutsuvad veebikasiinos mängijad rogue casino'deks ehk piraatkasiinodeks.

Üks tavalisemaid väljamaksetega seotud probleeme on väljamaksega viivitamine. Piraatkasiino võib väljamakse tegemisega sihilikult viivitada, lootes sellele, et mängija jätkab mängimist ja kaotab raha.

Pettev tarkvara ei ole nii levinud kui probleemid väljamaksetega. Mõne kasiino tarkvara on petmiselt tabatud ning seda ka matemaatiliselt tõestatud, näiteks Casino Bari puhul (tõendusmaterjal Michael Shacklefordi ja teiste poolt). Elka System/Oyster Gaming tarkvara on samuti petnud ning ka see on Michael Shacklefordi poolt kinnitatud. Pildid vanema tarkvara backoffice'i kohta näitasid, et operaator võis oma äranägemise järgi tõenäosusi muuta.

Palju spekulatsioone kasiinotarkvara pettuse kohta tekib sellest, et mängija näeb lühiajalise tulemuste statistika kokkuvõttes mingit kindlat "mustrit". Suurem osa inimestest, kes sellel alal töötavad, usub, et enamikus internetikasiinodes on nende pakutavad tõenäosused ning väljamakse suhted sarnased nende ametivendade live-kasiinodes pakutavatega.

Mitmed kasiinomänguportaalid ja mängijate foorumid toovad ära piraatkasiinode nimekirju. Neid on lihtne leida, kasutades enamikku suuremaid otsingumootoreid, kuid enamik neist kajastavad siiski kas üksikisiku või webmasteri arvamust, mitte vastava ala ametlike organite arvamust.

Mängijapoolne petmiskatse[muuda | muuda lähteteksti]

Tavaline petmisvorm internetikasiino kliendi poolt on see, kui üks ja sama inimene avab erinevaid (vale)nimesid kasutades rohkem kui ühe konto selleks, et saada rohkem boonuseid. Teine tavaline petmise vorm on graafikatarkvara nagu näiteks Adobe Photoshopi kasutamine selleks, et luua vale võitvat mänguautomaati kujutav pilt selleks, et öelda kasiinole, et mängija sai jackpot'i, kuid seda ei makstud talle välja.

Internetikasiinod sulevad tavaliselt selliste mängijate kontod ja laialt levinud arvamus on, et internetikasiinod jagavad petmiskatselt tabatud mängijate nimekirju.[viide?]

Legaalsus[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata hasartmängud internetis diskussiooni internetikasiinos mängimise seaduslikkusest.

Maksustamine[muuda | muuda lähteteksti]

Eestis maksustakse võite, mis on pärit internetikasiinodest, millel puudub Eesti kaughasartmängu tegevus- ja korraldusluba (litsents). Vastava litsentsiga kasiino võidud on maksuvabad.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]