Inglite linn

Allikas: Vikipeedia
Inglite linn
City of Angels
Žanr romantiline draama
Režissöör Brad Silbering
Stsenarist Wim Wenders, Peter Handke, Richard Reitinger, Dana Stevens
Operaator John Seale
Helilooja Gabriel Yared
Peaosades Meg Ryan
Nicolas Cage
Andre Braugher
Dennis Franz
Produtsent Charles Roven, Dawn Steel, Charles Newirth
Filmistuudio Regency Enterprises
Aasta 1998
Esilinastus Ameerika Ühendriigid 10. aprill 1998
Eesti 18. september 1998
Kestus 114 minutit
Riik  USA
 Saksamaa
Keel inglise
Ametlik veebileht
IMDb profiil

"Inglite linn" on Brad Silberlingi ingliskeelne romantiline draama, mis valmis aastal 1998. Filmis mängivad peaosi Nicolas Cage ja Meg Ryan. Tegevus toimub Ameerika Ühendriikides Los Angelese linnas.

Film on uus versioon Wim Wendersi 1987. aastal valminud Saksa filmist "Der Himmel über Berlin", mille tegevustik toimub Berliinis.

Süžee[muuda | muuda lähteteksti]

Seth (Nicolas Cage) on ingel, kes ilmutab end vaid surijatele ja neile, kes on mingil moel surmaga seotud. Samal ajal on ta nähtav ka teistele inglitele ja suure osa oma ajast veedabki ta tõestades, et inglid nagu inimesedki on võimelised mõtlema, rääkima ning neil on asjadest oma arvamus. Inglitel on tavaks inimestelt küsida, milline osa nende elust neile enim meeldis. (Filmi alguses vaatab üks pisike tüdruk Sethile otsa ning vastab: "Pidžaamad.")

Seth jälgib, kuidas südamekirurg Maggie Rice (Meg Ryan) püüab ennastunustavalt elustada meest, kes on tegelikult juba surnud ning jälgib arsti tegevust koos Sethiga eemalt. Peagi kiindub Seth Maggiesse ning leiab, et on suuteline end temale ka ilmutama. Nende suhe muutub kiirelt põgusast huvist sõpruseks ning ebatavaliseks armusuhteks, mis aga kuidagi edasi ei arene. Pisut hiljem kohtub Seth haiglas mehega (Dennis Franz), kes oskab üllatavalt täpselt ja hästi rääkida sellest, kus, miks ja kuidas inglid välja ilmuvad. Selgub, et Nathaniel Messenger (ingl k messenger – saadik, sõnumitooja) on samuti kunagi ingel olnud, kuid otsustanud tavalise inimesena elama hakata. Seth on sellest kõigest suures hämmingus ning hakkab ka ise selle peale mõtlema. Inimesena saaks ta Maggiega koos olla, pealegi plaanib Maggie peagi abielluda oma kolleegiga, kellega tal Sethiga tutvumise hetkel juba pikk suhe oli olnud.

Ühel hommikul teebki Seth läbi teisenemise. Maggiet otsima minnes selgub, et too on sõitnud üksi mägedesse aega maha võtma. Seth läheb talle hääletades järele ning jõuab viimaks läbimärja ning külmununa naise ukse taha. Maggie saab mehe suust tuleva hingeõhupilvekese järgi aru, et Seth on muutumise läbi teinud ning saanud nüüd tavaliseks inimeseks. Järgmisel hommikul, kui Seth on duši all, läheb Maggie lähedalasuvasse väikepoodi sisseoste tegema. Sealt jalgrattaga allamäge tagasi tuhisedes laseb naine käed õnnetunnet nautides ning taevasse vaadates lenkstangist lahti ega märka metsa vahelt välja tagurdavat suurt veokit. Järgmine stseen näitab sama olukorda Sethi pilgu läbi (hoolimata oma muundumisest on mehel säilinud üliinimlik võime tajuda, millal tema armastatu on hädaohus). Veokijuht tormab abi järele ning Maggie jääb tee äärde arsti ootama.

Seth jõuab sündmuskohale. Mõlemad teavad, et see on nende viimane kohtumine maa peal, kuigi Seth keeldub sellest rääkimast. Maggie, kes on suremas, näeb enda kõrval inglit, samal ajal kui Seth, kes on nüüd tavaline inimene, ei näe kedagi. Sellegipoolest ta teab, et nad seal on, ning sosistab Maggiele, et too nende poole ei vaataks. Maggie räägib, et kui temalt küsitakse, milline osa elust talle enim meeldis, vastab ta, et see oli Seth. Seejärel Maggie sureb ning Sethi üle võtab võimust seletamatu kurbus. Kõigest päevaga jõuab inimeseks muutunud Seth tunda füüsilist valu ja naudingut, õnne tõelise armastuse pärast ning selle kaotamise valu.

Järgmises stseenis istub Seth üksi elutoas, kui korraga ilmub välja tema kunagine sõber, ingel Cassiel (Andre Braugher). Ta ütleb Sethile, et too on nüüd tavaline inimene, kes peab samuti kunagi surema. Seejärel küsib Cassiel Sethilt, et kui ta oleks sündmuste sellist käiku ette teadnud, kas ta oleks end siis ikka inimeseks muutnud. Seepeale kostab Seth, et enne veedaks ta vaid üürikese viivu Maggiega kui terve igaviku ilma temata.

Viimane stseen näitab Sethi ookeani kaldal seismas. Ta hüppab vette ning ujub, nautides elus olemist ja teades, et hoolimata kõigest läheb tema elu edasi ning ühel päeval kohtub ta Maggiega taas.