India autotööstus

Allikas: Vikipeedia

India autotööstuse alguseks loetakse aastat 1945, mil rajati firma Mahindra & Mahindra, mis hakkas sissetoodud komponentidest koostama maastikuautosid Jeep CJ. Pärast India iseseisvumist 1947. aastal hakkasid sõiduautosid tootma Premier ja Hindustan. Veoautode ja busside valmistamisel domineeris Tata Motors.

Premier Padmini taksoversioon. Foto: David Wilmot
Hindustan Motors Ambassador
Veoautod maanteel Rajasthanis

India autotööstust iseloomustas pikka aega protektsionistlik ja bürokraatlik majandussüsteem (''licence raj'') mistõttu vananenud automudelid püsisid kaua tootmises ja tolle ajastu autoturgu valitsenud Premier Padminit (algselt Fiat 1100) ja Hindustan Ambassadori (Morris Oxford III) peetakse siiani India autotööstuse sümboleiks. Mõlemat kasutatakse laialdaselt ka taksodena.

Esimeseks moderniseerimiskatseks oli aastal 1981 India valitsuse osalusel loodud firma Maruti Suzuki, mis tõusis erinevaid Suzuki mudeleid tootes kiiresti India müüduimaks automargiks ja on seda tänini. Premier Padmini tootmine hakkas seepeale vähenema, kuigi täielikult lõppes tootmine alles aastal 2000. Hindustan Ambassadori tootmine lõpetati madala nõudluse tõttu 2014. aastal.[1]

Aastal 1991 liberaliseeriti oluliselt India majandussüsteemi. See avas tee välismaiste tootjate tehaste avamiseks Indias, riigi autotoodang suurenes kiiresti. Samal aastal alustas ka kodumaine Tata Motors lisaks veoautodele sõiduautode tootmist.

Tänapäeval on autode tootmine Indias koondunud põhiliselt kolme piirkonda: lõunas Chennai (varem Madras), läänes Mumbai ja põhjas Delhi aladele.

Aastal 2011 valmistati Indias üle 3,9 miljoni auto. India oli toodangumahult maailma autotootjate seas 6. kohal.

India kodumaised sõiduautomargid on Hindustan Motors, Mahindra & Mahindra, Premier, Tata Motors. Suurema osa riigi sõiduautotoodangust annavad välisfirmade Indias asuvad tehased.

India olulisemad kodumaised veoautomargid on Asia Motor Works, Eicher Motors, Force Motors,Tata Motors.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "An epitaph for India's 'appalling' national car". bbc.com, 8. juuli 2014. Vaadatud 23. oktoobril 2016.