Improteater

Allikas: Vikipeedia

Improteater ehk improvisatsiooniline teater on üks teatri liikidest, kus lugu, karakterid, dialoogid ja stseenid mõeldakse kohapeal välja.

Improteatrit etendavad improviseerijad. Sageli võtavad improviseerijad alustuseks inspiratsiooni publikult.

Tavapärasest näitlejast eristab improviseerijat see, et ühes isikus on koos nii kirjanik, lavastaja kui ka näitleja. Improviseerijad mõtlevad etenduse koha peal välja, ning selleks, et kaosest vormida mõnus sketš või lugu, rakendavad nad erinevaid tehnikaid, mis lisavad hetkes sündivale loole struktuuri ja sügavuse. Improteatri treening erineb tavapärasest näitlejaõppest ning selle rõhk on peamiselt spontaansusel, julgusel, mängulisusel, koostööl ja partneri märkamisel.

Improviseeritud etendused erinevad vastavalt truppidele. Sõltuvalt nende treeningust, eesmärgist ja stiilist võib improetendus olla koomiline, traagiline, sotsiaalne, poliitiline või midagi muud.

Improteatris eristatakse kahte vormi, lühikest ja pikka.

  • Lühivormi pikkus on keskmiselt kuni 5 minutit ja see koosneb etteantud reeglitest. Improviseeritakse stseenipõhiseid mänge, kalambuure, äraarvamisi ja laule.
  • Pikkvormis loodud karakterid ja stseenid saavad tavaliselt inspiratsiooni vaid ühest publiku sõnast või lausest. Selle inspiratsiooni baasil sünnib terve täispikk etendus ja lugu laval, mis võib kesta pool tundi või ka kuni kaks tundi.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]