Imigongo

Allikas: Vikipeedia

Imigongo on Rwanda naiste traditsiooniline kunst.

Imigongo tegemiseks kasutatakse lehmasõnnikut ja pigmente. Vanimad säilinud imigongo-pildid on leitud Kibungo 18. sajandist pärinevate hüttide seintelt.

Esialgu kasutati pilte elamu seintel. Sõnnikust vormiti puitplaadile reljeefsed kujundid, millel lasti kuivada ja seejärel värviti üle. Traditsiooniliselt on kasutatud musta ja valget ning punakaid-pruunikaid, aga ka halle ja beeže toone. Mustrid olid peamiselt geomeetrilised, eriti palju kasutati spiraalseid kujundeid. Tänapäeval luuakse samas tehnikas väga mitmesuguseid teoseid, mis kujutavad näiteks maastikke või loomi. Ka värvide valik on mitmekesisem. Imigongo't kantakse ka otse seintele, keraamilisetele esemetele või kangale.

Punast pigmenti saadi pinnasest, valget kaoliinist, ookrit savist ning musta banaanikoorte tuhast, mida segati aaloemahla ja Solanum aculeastrum'i viljadega.

Pärast 1994. aasta genotsiidi avastati, et traditsiooniline oskus kipub välja surema. Idaprovintsis Kirehe lähedal asutasid kohalikud naised ühenduse, mis on vana kunsti uuesti tuntuks teinud.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]