Ieoh Ming Pei

Allikas: Vikipeedia
Ieoh Ming Pei
Sünniaeg 26. aprill 1917
Surmaaeg 16. mai 2019 (102-aastaselt)
Manhattan (Ameerika Ühendriigid)
Amet arhitekt
Autasud Praemium Imperiale

Ieoh Ming Pei (hiina 貝聿銘 Bèi Yùmíng; 26. aprill 191716. mai 2019) oli Hiina päritolu Ameerika Ühendriikide arhitekt, Pritzkeri auhinna laureaat.

Ehitusmaterjalidena kasutas Pei oma töödes peamiselt kivi, betooni, klaasi ja terast.

Ieoh Ming Pei oli üks tähtsamaid 20. sajandi arhitekte.

Noorpõlv ja haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Ieoh Ming Pei sündis rikka pankuri peres Guangzhous Guangdongi provintsis Hiinas ning lapsena elas ja õppis Shanghais ja Hongkongis. 1935. aastal läks ta 18-aastaselt Ameerika Ühendriikidesse arhitektuuri õppima.

Pei õppis esialgu lühikest aega Pennsylvania ülikoolis, vahetas seejärel kooli ning lõpetas 1940. aastal Massachusettsi Tehnoloogiainstituudi. Pei sai USA kodakondsuse 1954. aastal.

Töö[muuda | muuda lähteteksti]

Pei projekteeritud püramiid Louvre'i õuel

1955. aastal avas Pei oma arhitektuuribüroo I.M. Pei & Partners. 1989. aastal vahetas firma nime, uueks nimeks sai Pei Cobb Freed & Partners. James Ingo Freed ja Henry N. Cobb on Ieoh Ming Pei kõrval selle ettevõtte tähelepanuväärsemaid arhitekte.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Eraelu[muuda | muuda lähteteksti]

Peil on kolm poega: T'ing Chung Pei, Chien Chung Pei ("Didi") ja Li Chung Pei ("Sandi") ning tütar Liane Pei. Chien Chung Pei oli isal abiks Louvre'i püramiidi projekteerimisel, Li Chung Pei omakorda Hongkongi Bank of China Toweri projekteerimisel 1989. aastal. Mõlemast vennast on isa eeskujul saanud arhitektid ning 1990. aastal asutasid nad koos ettevõtte Pei Partnerships.

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]