Hyundai Motor Company

Allikas: Vikipeedia
Hyundai Motor Company
현대자동차
Tüüp Börsiettevõte (KRX: 005380, LSE: HYUD)
Asutatud 1967
Asutajad Chung Ju-Yung
Peakorter Seoul, Lõuna-Korea
Tegevuspiirkond Rahvusvaheline
Võtmeisikud Chung Mong-koo, esimees ja tegevdirektor
Valdkonnad Autotööstus
Tooted Autod
Käive 86 mld $ (2013)
Puhaskasum 8,4 mld $ (2013)
Töötajaid 63 099 (2013)
Emaettevõte Hyundai Motor Group
Allüksused

Genesis
Ioniq

Kia
Tunnuslause Mõtle sellele.

Hyundai Motor Company (korea keeles 현대자동차(주); 現代自動車(株) [hjondee džadongtša (džu)]) on tehnikaseadmeid, eriti autosid tootev korporatsioon Lõuna-Koreas.

Hyundai [hjon dee] (korea uus omaladina: hyeondae; 현대; 現代) tähendab 'tänapäev; tänapäevane'.

Hyundai Motor Company algus ulatub 60 aasta taha, mil algselt kuivainete ladustamise ja turustamisega tegelev Chung Ju-yung otsustas 1940. aastal aluse panna autoremonditöökodade ketile. Koreas tunti seda ketti Ado autoteeninduse nime all.

Pärast II maailmasõda ja Jaapani okupatsiooni lõppu keskendusid Chungi autoremonditöökojad riiki jäänud USA sõjaväe masinapargi hooldusele. Aastal 1947 loodi uus ettevõte Hyundai Engineering & Construction. Hyundai Motor Company rajati 29. detsembril 1967.

Aasta-aastalt laienes Hyundai grupi tegevusväli, ulatudes ehitusmaterjalide tootmisest infotehnoloogia ja elektroonika arendamiseni välja.

Eesti turul on Hyundai olnud alates aastast 1995.

1998 omandas Hyundai Kia Motorsi. Samal aastal investeeris Saudi Araabia prints Al-waleed Hyundai Motorsisse 50 miljoni dollarit. 2000 rajati strateegiline liit DaimlerChrysleriga. 2001 rajati Daimler-Hyundai Truck Corporation.

Motosport[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Hyundai Motosport

Hyundai sisenes motosporti 1998. aastal, osaledes sel ja järgmisel aastal autoralli maailmameistrivõistlustel F2 klassis. 1999. aastal võttis ta kasutusele auto Hyundai Accent WRC, mis oli Accenti MM-iks kohandatud variant.

Hyundai debüteeris ralli MM-il 2000. aastal Rootsi rallil. Esimese esikümnekoha saavutas ta sama aasta Argentina rallil, kui Alister McRae ja Kenneth Eriksson lõpetasid vastavalt 7. ja 8. kohaga. Eriksson saavutas hiljem Uus-Meremaa rallil 5. ja Austraalia rallil 4. koha.

Alister McRae Soome rallil 2001.

2001. aastal oli autole tehtud väikseid täiustusi, kuid ta polnud veel nii hea, et võidelda nelja suurega (Ford, Mitsubishi, Peugeot ja Subaru). Parim tulemus saavutati hooaja lõpus Suurbritannia rallil, kui McRae oli 4. ja Eriksson 6.

2002. aastaks palkas Hyundai kolmekordse maailmameistri Juha Kankkuse, Freddy Loix' ja Armin Schwartzi. Meeskonna parimaks jäi Kankkuse 5. koht Uus-Meremaa rallil, kuid konstruktorite karika arvestuses edestas Hyundai punktiga Škodat ja Mitsubishit ning tuli neljandaks.

Järgmisel aastal oli Hyundail suuri rahalisi probleeme ja ta teatas sama aasta septembris, et loobub autoralli maailmameistrivõistlustest. Hyundai teatas esialgu, et loobub ajutiselt ja tuleb tagasi, kuid lähiaastail seda juhtunud.

Autoralli MM-il hakati uuesti osalema 2014. aastal.

Hyundai autode tootmise kronoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

i30
Sonata 2008
H1
i30cw

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]