Hugo Alfvén

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Hugo Emil Alfvén)
Hugo Alfvén, Peder Severin Krøyeri joonistus, 1903

Hugo Emil Alfvén (1. mai 18728. mai 1960) oli üks tuntumaid heliloojaid Rootsis, kes tegutses ka viiuldaja ning dirigendina. Ta oli ligi 30 aastat Uppsala Ülikooli muusikadirektor ja üliõpilaskoori juht. Alfvéni teostes on tähtsal kohal loodus ja rahvamuusika.

Helilooja loodud mitmekesine ja ulatuslik looming on rootsi rahvale väga südamelähedane ning tuntud väljaspool tema kodumaadki.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Hugo Alfvén on kirjutanud viis sümfooniat, kolm Rootsi rapsoodiat, sümfoonilised poeemid "Jaaniöö metsas" ja "Mäekuningas", kaks balletti, viiuli- ja klaveripalad, 12 kantaati, koori- ja soololaule.

Tema loomingust on tuntud "Rootsi polka" ja "Karjasetüdruku tants".

Rootsi rapsoodia nr 1 "Midsommarvaka"[muuda | muuda lähteteksti]

Teos ilmus trükis 1903. aastal. Helilooja sai teose loomise idee Stockholmi saarestikus veedetud aastatest. Südasuvised öised tantsupeod oma kirevuse ja lõbusa meeleoluga, romantika ja värvide mänguga, õnnelikud inimesed ja imeline loodus ongi selle rapsoodia sisuks. Helilooja kasutas siin rahvaviise, töödeldes neid erineval viisil.

Teosest peegeldub valgete ööde eriline meeleolu, mis väljendub põhjamaa inimese hinges vallanduva rõõmuna südasuvisel ajal.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Katri Peetsalu "Lühiülevaade muusikaloost VI klassile"

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]