Homo sovieticus

Allikas: Vikipeedia

Homo sovieticus (pseudo-ladina keeles 'nõukogude inimene') on tüüpilise Nõukogude inimese kohta käiv sarkastiline ja kriitiline nimetus. Seda kasutati ka teiste idabloki riikide inimeste kohta. Termin sai populaarseks tuntud Nõukogude Liidu sotsioloogi ja dissidentliku kirjaniku Aleksandr Zinovjevi raamatu "Гомо советикус" ("Homo sovieticus", 1982) ilmumise järel.[1] Sarnane termin vene keele slängis on sovok (совок, mitmuses совки sovki), pejoratiivne nimetus nõukogude inimese (советский человек sovetski tšelovek) kohta.[2]

Zinovjev leiutas ka uuskeelse sõna homosos (гомосос).[3]

Tunnused[muuda | muuda lähteteksti]

Idee, et nõukogude süsteem loob uue parema inimtüübi – nõukogude inimese –, pakkusid esmalt välja süsteemi toetajad. Nad nimetasid teda uueks nõukogude inimeseks. Homo sovieticusest sai aga negatiivsete seostega termin, mille leiutasid süsteemi oponendid, et kirjeldada nõukogude poliitika reaalseid negatiivseid tagajärgi. Mitmel viisil oli see nõukogude inimese vastand, mõni kirjeldas seda inimtüüpi järgmiselt:

  • Tal on töö tulemustest ükskõik (väljendatuna ütluses "Nemad teesklevad, et maksavad meile, ja meie teeskleme, et me töötame").
  • Puudub initsiatiiv ja igasuguseid isiklikke kohustusi välditakse.
  • Tal on ükskõik ühisomandist ja ta varastab töökohast, nii isiklikuks kasutamiseks kui ka kasu teenimiseks.[4] Rida populaarsest laulust "Kõik kuulub kolhoosile, kõik kuulub mulle" ("всё теперь колхозное, всё теперь моё") tähendas, et inimesed pidasid kogu ühisomanduses olevat vara enda omaks. Seda kasutati mõnikord irooniliselt, et viidata pisivargustele.
  • Nõukogude Liidu piirangud reisimisele välismaal, lääne meedia range tsensuur ja propaganda küllus pidi Nõukogude Liidu kodanikud isoleerima lääne mõjudest. Selle tulemusena muutus aga eksootiline lääne popkultuur veelgi huvitavamaks. Nõukogude ametnikud nimetasid seda lääne ees lömitamiseks (идолопоклонничество перед Западом).
  • See inimtüüp on kuulekas, aktsepteerib passiivselt valitsuse kehtestatut (vt autoritarism).
  • Ameerika Ühendriikide endine suursaadik Kasahstanis avaldas arvamust, et kalduvus rohkelt alkoholi pruukida kuulub Homo sovieticuse käitumisstiili juurde: "(Kasahstani kaitseminister) tundub nautivat lõdvestumist läbiproovitud ja ehtsas Homo sovieticuse stiilis – enda oimetuks joomisega."[5]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

  • Tibla
  • Vatnik (vene, ukraina ватник, valgevene ватнік, läti vatņiks)

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Soviet-era satirist Zinovyev dies". BBC News. 10.05.2006.
  2. Людмила Касьянова. Оценочная семантика нового слова Вестник ЧелГУ 2008, № 9, стр 45—51
  3. Harboe Knudsen, Ida (2013). New Lithuania in Old Hands: Effects and Outcomes of EUropeanization in Rural Lithuania. Lk 20. Vaadatud 6. mail 2014.
  4. "1917-1987: Unsuccessful and Tragic Attempt to Create a “New Man”"
  5. Greg McArthur Vain, shady and stupendously fat: Latest WikiLeaks like a teen's diary The Globe and Mail 30. november 2010

Lisalugemist[muuda | muuda lähteteksti]