Hokusai

Allikas: Vikipeedia
Katsushika Hokusai "Punane Fuji" sarjast "36 Fuji vaadet". Värviline puulõige

Katsushika Hokusai (jaapani keeles 葛飾北斎; 23. september 1760 Edo18. aprill 1849 Edo) oli Jaapani ukiyo-e koolkonna kunstnik Edo perioodi (1600–1867) ajal.

Hokusai sündis kunstkäsitööliste peres. Juba viieaastaselt näitas ta üles huvi maalikunsti vastu ning õppis oma nooruspõlves erinevaid käsitöövorme.[1] Hokusai katsetas paljude kunstivormide ja -koolkondade võtetega ning huvitus ka välismaistest tehnikatest ja visuaalidest.[2] Ta jättis märkimisväärse jälje nii oma suure loomepärandiga kui ka sellega, et ukiyo-e stiilis kujutati enne teda peamiselt kõrgema seltskonnaelu motiive, kuid Hokusai kasutas stiili selleks, et kujutada Jaapani erinevate ühiskonnaklasside igapäevaelu ja esteetikat, sealhulgas loodust, loomi ja religioosseid tavasid.[3]

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Katsushika Hokusai "Kanagawa suur laine" sarjast "36 Fuji vaadet". Värviline puulõige. Metropolitani muuseum, New York

Hokusai on kuulsaim Jaapani värvilise trükigraafika esindaja. Suuremas osas oma loomingust kujutas ta humoristlikult rahvalikke tüüpe. Euroopas sai ta aga eriti kuulsaks oma looduspiltidega.

Hokusai, kes on maailmas tuntuim Jaapani kunsti esindaja, on irooniliselt kõige vähem jaapanipärane Jaapani kunstnik. Jaapani kunstist tuntuim puulõige "Kanagawa suur laine" ei ole sugugi niiväga jaapanipärane.

Kõige tuntum on Hokusai värvilise puulõike sari "36 Fuji vaadet". Samuti on ta loonud seeriaid kuulsate sildade ja koskede vaadetest. "36 Fuji vaadet" (富嶽三十六景 Fugaku Sanjūrokkei) on loodud ukiyo-e tehnikas vahemikus 18261833. See seeria koosneb 46 pildist (10 lisandusid hiljem).

Tuntud on ka shunga "Kalamehe naise unistus".

Enne Hokusaid joonistasid ukiyo-e kunstnikud nagu Utamaro ja Kunsai linde ja lilli raamatute illustratsioonideks. Hokusai oli esimene kunstnik, kes hakkas lindudest ja lilledest eraldi kunstiteoseid looma.

Hokusai on enam kui 30 000 teose autor. Ta on teinud siidimaali, puulõikeid, pildialbumeid, maale, visandeid, illustratsioone ja erootilisi illustratsioone.

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Lane, Richard. 2022. „Hokusai: Japanese artist“ Encyclopedia Britannica Hokusai | Japanese artist | Britannica
  2. MOA (2018). "„Hokusai and Hiroshige – The Thirty-six Views of Mt.Fuji and the Fifty-three Stages of the Tōkaidō"". Museum Of Art: Exhibitions.
  3. "„Ukiyo-e Japanese Prints"". The Art Story. 2022.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]