Hishām Qandīl

Allikas: Vikipeedia

Hishām Muḩammad Qandīl (araabia keeles هشام محمد قنديل, levinud nimekujud ka Hesham Qandil ja Hisham Kandil; sündinud 17. septembril 1962) on Egiptuse insener ja riigiametnik, kes oli 2. augustist 2012 3. juulini 2013 Egiptuse peaminister. Ta ei kuulu ega ole oma elus kuulunud ühtegi poliitilisse parteisse.

Qandīl on elektriinsener, kes on omandanud hariduse Egiptuses ja Ameerika Ühendriikides. Alates 1985. aastast töötas ta Egiptuse valitsusasutustes, tegeledes niisutuse ja hüdroenergia projektidega.

21. juulil 2011 nimetati ta Egiptuse veevarude ja niisutuse ministriks. Oma ametiajal kaitses ta ühtlasi Ameerika Ühendriikides Põhja-Carolina Osariigi Ülikoolis doktorikraadi bioloogilise ja põllumajandusliku inseneriasjanduse alal.

2. augustil 2012 nimetas president Muḩammad Mursī Qandīli riigi uueks peaministriks. Kuigi Qandīl on praktiseeriv muslim ja Muslimi Vennaskonna suhtes positiivselt meelestatud, ei peetud teda kui poliitiliselt sõltumatut isikut väga tõenäoliseks peaministrikandidaadiks. Qandīli valitsuskabinet oli suuresti tema enda nägu, koosnedes peamiselt parteitutest tehnokraatidest: 35 ministrist oli parteide esindajaid vaid kolm.

3. juulil 2013 kukutas sõjavägi võimult president Mursī. Samal päeval tagandas apellatsioonikohus ametist ka peaminister Qandīli, mõistes ta kohtuotsuse täitmata jätmise eest üheks aastaks vangi. Samal päeval võttis sõjaväepolitsei Qandīli vahi alla.


Eelnev
Kamāl Aḩmad al-Ganzūrī
Egiptuse peaminister
20122013
Järgnev
Muḩammad al-Barāda‘ī