Henry, Gloucesteri hertsog

Allikas: Vikipeedia
Prints Henry

Prints Henry, Gloucesteri hertsog (Henry William Frederick Albert) (31. märts 1900 Sandringham10. juuni 1974) oli Briti kuningliku perekonna liige, kuningas George V ja kuninganna Mary kolmas poeg.

1898. aastal oli kuninganna Victoria andnud välja seaduse, mis andis Yorki hertsogi ja hertsoginna lastele tiitli Tema Kuninglik Kõrgus. Henry isa oli poja sünni ajal Yorki hertsog, seega sai Henry sündides tiitli Tema Kuninglik Kõrgus Yorki prints Henry.

Ta ristiti Windsori lossis 17. mail 1900. Tema ristivanemad olid kuninganna Victoria, Taani printsess Thyra, Norra kuninganna Maud, Kreeka prints George, Athlone'i krahv ja Robertsi krahv.

Sõjaväeteenistus[muuda | muuda lähteteksti]

Erinevalt oma vendadest astus Henry kuningliku mereväe asemel Briti armeesse. Ta astus 1919. aastal Sandhursti Sõjaväeakadeemiasse ning teenis hiljem eri rügementides, enne kui 1937. aastal tegevteenistusest erru läks. Teise maailmasõja ajaks astus ta taas sõjaväkke.

1928. aastal sai temast Gloucesteri krahv.

Abielu[muuda | muuda lähteteksti]

6. novembril 1935 abiellus Henry leedi Alice Christabel Montagu-Douglas-Scottiga. Laulatus pidi algselt toimuma Westminster Abbeys, kuid printsess Alice'i isa surma tõttu korraldati vaikne laulatus Saint Jamesi palees.

Abielu järel sai Alice'ist Tema Kuninglik Kõrgus Gloucesteri hertsoginna. Paaril oli kaks last:

Austraalia kindralkuberner[muuda | muuda lähteteksti]

1944. aastal sai hertsogist ootamatult Austraalia kindralkuberner. Teise maailmasõja tingimustes soovis Suurbritannia peaminister kindlustada trooni huvi Austraalia kaitsmise vastu ning näidata, et Austraalia on Suurbritannia ja mitte Ameerika Ühendriikide mõju all. Henry Gloucester loobus kohast 1947. aastal.

Hilisem elu[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast kodumaale naasmist ostis hertsogipaar Barnwelli mõisa Northamptonshire's. 1953. aastal osales hertsog oma nõo Elizabeth II kroonimisel ning hiljem täitsid abikaasad kuninganna eest mitmeid kuninglikke kohustusi.

1972. aastal sai hertsogi vanem poeg lennuõnnetuses surma ning pärijaks sai tema noorem poeg. Kui hertsog ise 1974. aastal suri, sai Richardist järgmine Gloucesteri hertsog. Surma ajal oli hertsog George V ja kuninganna Mary kõige kauem elanud laps. Tema lesk säilitas kuninganna loal nimetuse Printsess Alice, Gloucesteri hertsoginna ning 2004. aastal surres oli ta kuningakoja kõigi aegade kõige kauem elanud liige.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]