Heinrich von der Brüggen

Allikas: Vikipeedia

Heinrich von der Brüggen (surnud 1501. aasta hilissügisel) oli Liivi ordu maamarssal.

Heinrichi vanemad olid Philipp von der Brüggen ja Margarete von Beeck. Ta sündis Bockumi kihelkonnas Krefeldi lähedal Reinimaal. Brüggenite suguvõsa juured olid Marki krahvkonnas, kuid 14. sajandil olid nad Kölni peapiiskopi vasallidena Reinimaale ümber kolinud. Heinrichi kaks nooremat venda, Eberthard ja Gerhard, tulid samuti Liivimaale, neist esimesest sai orduvasall ja teisest Liivi ordu liige.

Heinrich astus ordusse tõenäoliselt väga noorelt, kuid paraku pole teada, millal see aset leidis. Võimalik, et ta oli enam-vähem üheealine Wolter von Plettenbergiga, kuid võis olla ka temast vanem. 1478. aastal on teda mainitud Sigulda linnusekomtuur (Hauskomtur). 1486. aastal oli ta Grobiņa foogt, 1490. aastal sai aga Kuldīga komtuuriks. 1495. aastal nimetas uus ordumeister Wolter von Plettenberg ta maamarssaliks. Seda ametit pidas ta kuni oma surmani 1501. aasta sügisel.

1501. aasta novembris tungisid Liivimaa-Moskva sõja tõttu Liivimaale venelased, kes rüüstasid rängalt idapoolseid alasid. Et Plettenberg oli sel ajal raskelt haige, oli ordu sõjaline juhtimine täielikult maamarssali vastutada. Ent ordu tõsisemat vastupanu ei organiseerinud ning passiivsuses hakatigi süüdistama maamarssalit. Ta suri aga vahetult pärast venelaste esimesi sõjaretki, seega on võimalik, et ka teda tabas mõni nakkushaigus.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Ritterbrüder im livländischen Zweig des Deutschen Ordens. Köln: Böhlau, 1993. Nr. 119 (lk 147).
Eelnev
Wennemar von dem Broele
Grobiņa foogt
1486
Järgnev
Sweder von der Busche
Eelnev
Dietrich von Oldenbockum
Kuldīga komtuur
14901494
Järgnev
Heinrich von Galen
Eelnev
Wolter von Plettenberg
Liivi ordu maamarssal
14951501
Järgnev
Johann von dem Broele