Heinrich Scheidemann

Allikas: Vikipeedia

Heinrich Scheidemann (umbes 1595 Wöhrden, Holstein1663 Hamburg) oli saksa organist ja helilooja.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Oma esimesi mänguoskusi orelil omandas isa käe all. Aastatel 16111614 õppis Jan Pieterszoon Sweelincki juures Amsterdamis Hollandis. Heinrich Sceidemann oli üks Sweelincki üks paremaid õpilasi. 1629. aastast Heinrich Scheidemann sai organisti koha Hamburgi Katariina kirikus (Catharinenkirche). Seal ta töötas rohkem kui 30 aastat, kuni surmani Hamburgi katkuepideemia ajal 1663. aasta algul.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Heinrich Scheidemann on kirjutanud kõige rohkem heliloomingut orelile ja oli tuntud organistina. On säilinud mõned laulud ja klavessiiniteosed, mis on oreliteostest vähem tuntud.

Heinrich Scheidemann kirjutas oreliprelüüde, mis kannavad nime "Praeambulum". Tuntud on ka tema "Koraaliprelüüdid" ehk "Koraalifantaasiad", kus koraali meloodiat on töödeldud cantus firmus'es. Viimastes on tunda Jan Pieterszoon Sweelincki mõjusid.

Heinrich Scheidemann esindas Põhja-Saksa barokikoolkonda. Tema õpilased olid tuntud organistid ja heliloojad Johann Adam Reincken, kes hiljem pärast õpetaja surma oli organistiks Hamburgi Katariina kirikus, ja Dietrich Buxtehude. Viimased kaks olid ka tuntud Põhja-Saksa baroki esindajad.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]